Home / Şoapte / 2019, niște bugete prea îndepărtate

2019, niște bugete prea îndepărtate

Zoom

Dacă pe finalul lui 2016, datorită unei legi electorale care a permis publicitatea plătită pe TV, televiziunile de știri au mai reușit să-și umple puțin buzunarele, percepînd sute sau mii de euro pe minutul de propagandă electorală, anii pînă la următoarele scrutinuri (europarlamentare și prezidențiale, de-abia în 2019) se anunță săraci în bugete de publicitate și bogați în concedieri și închideri de instituții media. Nici azi, cînd scriem aceste lucruri, situația nu e nici pe departe roz. În momentul acesta, în România emit cinci televiziuni de știri. Dintre acestea, Realitatea TV se află aproape în faliment și are unul dintre proprietari în închisoare. B1 TV are unul dintre acționari în insolvență. Antena 3 are proprietarul în închisoare și funcționează cu pierderi financiare de aproximativ doi ani. România TV are un proprietar (cel real, nu cel din acte) care a dispărut de la domiciliu și este dat în urmărire internațională. Oricum, executarea cauțiunii de 13.000.000 de euro este o lovitură grea pentru televiziunea cu pricina, care trăia, în fiecare lună, și de pe urma celor aproximativ 300.000 de euro aduși de-acasă de Ghiță. Dintre televiziunile de știri, doar Digi 24 nu are probleme penale, dar datoriile pe care le are grupul, făcute pentru extinderea regională, în principal, nu-i lasă pe mulți să doarmă liniștiți.

În presa scrisă situația e oarecum similară. Din trei cotidiene generaliste care mai apar tipărite, două au proprietarii condamnați sau urmăriți penal (România liberă și Evenimentul zilei), iar cel de-al treilea (Adevărul) se află într-o insolvență atît de adîncă încît nu va putea, la finalul a cinci ani, să iasă din ea. Grupul Mediafax se zbate între acuzații penale și insolvență ca Voican Voiculescu între metafizică și clitoris, neștiind ce să aleagă mai repede. HotNews supraviețuiește miraculos atîta vreme cît mai poate ciupi din fonduri europene bani pentru salariile angajaților, iar platforme mai noi, precum Republica, trăiesc din avîntul oricărui start-up, incapabile să ofere o soluție de monetizare viabilă.

Cu un TVR rămas fără principala sursă de finanțare și fără ceva cert în buget, perspectiva e mai mult decît sumbră. Dar nu e cazul să ne îngrijorăm. Chiar dacă e foarte posibil ca în 2019 să nu mai avem presă aproape deloc, mereu vom găsi informațiile corecte la Lucian Mîndruță, pe contul lui de Facebook.

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Sau in aplicatia lui guran.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.