Home / Carte / Cei trei muschetari

Cei trei muschetari

Zoom

Amestec de roman istoric şi de ficţiune debordantă, Cei trei muschetari e cea mai frumoasă poveste despre prietenie, curaj, onoare şi devotament pe care o ştiu. „Toţi pentru unul, unul pentru toţi!” va fi deviza multor prietenii după apariţia romanului lui Dumas. Iar D'Artagnan va deveni supranumele şi elogiul bărbaţilor curajoşi din întreaga lume. 

Ecranizat de zeci de ori, cu mari juni-primi ai vremii în rolul lui D'Artagnan, romanul nu îmbătrîneşte şi continuă să aibă cîrlig la cititori din 1844 cînd a apărut în foileton, pînă azi. I-am citit şi cele două continuări, După douăzeci de ani şi Vicontele de Bragelonne, dar marele roman, nava amiral a lui Dumas, rămîne istoria de început a celor patru prieteni.

 În profunzimea acestui roman, Dumas a văzut cele patru ipostaze posibile ale franţuzului: D'Artagnan, omul de arme, destinat carierei militare, personaj cu echivalent în lumea reală. Athos, nobilul purtător al tradiţiilor onoarei Franţei. Porthos, gurmandul herculean, mai din popor şi nu prea mintos, dar de o cuceritoare bonomie, Aramis, personajul religios, iezuit enigmatic şi vag scriitor. 

Romanul e atît de puternic în ficţiunea sa, încît Athos, Porthos şi Aramis au devenit persoane cu existenţă de sine stătătoare. Fac parte ca atare din cultura francezilor şi alături de D'Artagnan reprezintă personificări ale spiritului tradiţional al Franţei şi al celor trei stări generale – clerul, prin Aramis, nobilimea, prin Athos şi starea a treia, prin burghezul Porthos. D'Artagnan, fiu de boiernaş bearnez pîrlit, e descendentul unuia dintre gasconii pe care s-a sprijint regele Henric al IV-lea, hughenotul trecut la catolicism şi ucis de Ravaillac, în urma unei conspiraţii religioase. 

De unde i se trage lui Dumas slăbiciunea pentru personaje care nu fac parte din sistem, dar îşi cuceresc un loc în ierarhie prin talentul lor? Dumas era nepotul unui marchiz şi al unei sclave din colonii. Tatăl lui a devenit general în armata Franţei revoluţionare în timpul lui Napoleon, sub numele mamei sale. 

Dumas va fi astfel pe de o parte un susţinător al micii nobilimii franceze din care se trăgea din partea bunicului său, iar pe de alta un bonapartist convins în amintirea tatălui său. Genialul metis avea să fie, la rîndul său, un Napoleon şi ceva al romanului francez, fără să uite de unde s-a tras. A cucerit întreaga lume şi, în amintirea bunicii sale, a lucrat toată viaţa cu negri literari albi. 

(794 articole)

www.catavencii.ro

Adaugă comentariu

  1. Porthos nu era din popor, si nici burghez, era baron.

  2. La mulţi ani, domnule Teodorescu!!!!!

  3. La multi ani!

  4. Emil.

    Sa va mearga bine citi ani doriti!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.