Home / Anticrizul / Milostivul Pandele, pe spinarea alegătorilor

Milostivul Pandele, pe spinarea alegătorilor

Zoom

De ziua Sfintei Parascheva, în comuna Voluntari, condusă de Florentin Pandele de prea mulți ani deja, însuși Înalt Preafericitul manager Daniel Ciobotea a oficiat slujba, în catedrala ctitorită de soțul Gabrielei Vrînceanu Firea Pandele.

Catedrala, însă, nu este gata, deși se pot ține slujbe în ea. Până acum s-au cheltuit câteva milioane bune de euro pentru construcție și urmează să se mai cheltuiască milioane bune până va fi gata. Chiar și fără pictură, care iar va costa milioane, catedrala pare să fi depășit costurile estimate inițial, de zece milioane de euro, mai ales că doar în 2011 s-au alocat pentru construcție șase milioane de euro.

Și, totuși, ce este atât de ciudat la această catedrală? Păi, în principal, faptul că banii vin de la bugetul local. Daniile sunt subțiri, chiar dacă nașul lui Pandele, Becali, e un mare donator atunci când vine vorba de biserici. Acum, însă, e și un mare privat de libertate, deci stă mai subțire cu umplerea cutiei milei. Așadar, peste zece milioane de euro din bani publici a înghițit și va înghiți ctitoria nebunească a lui Pandele și nu ar fi de mirare ca, atunci când pictura va fi gata, în pronaos să-i vedem pe mereu tinerii și preacuvioșii Florentin și Gabriela.

Dar produc locuitorii comunei Voluntari atâția bani încât să-și permită, pe lângă alte cheltuieli, și o biserică de peste zece milioane de euro? Ei bine, nu produc. Din cauza costurilor cu ridicarea bisericii, Primăria Voluntari a renunțat la bursele pe care le acorda copiilor nevoiași. În definitiv, cele câteva zeci de mii de lei cheltuiți anual pentru ca amărâții ăia mici să aibă șanse mai bune la școală stăteau în calea fericirii lui Pandele, ctitor pe banii altora.

Iar dacă cele aproape 50 de milioane de euro, cât este bugetul anual al comunei Voluntari, nu ajung pentru construirea bisericii, de unde vin banii? De la bănci, desigur. CEC Bank, de exemplu, s-a arătat foarte dispusă să acorde Primăriei Voluntari un împrumut de 70 de milioane de lei, pe o perioadă de zece ani, împrumut care îi va costa pe locuitorii din Voluntari, până la final, peste 100 de milioane de lei, cu tot cu taxe și comisioane. Asta e, nici nu mai contează că Voluntariul mai avea cel puțin un împrumut, de 200 de milioane, contractat în 2011. Important este ca Domnul să aibă căsuța lui megalomană în comună, iar Pandele și soția să pozeze în buni creștini.

(518 articole)

www.catavencii.ro

Adaugă comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.