Home / Gadgeta de perete / ACTA: un ciomag e bun la un car de oale, nu contra pirateriei

ACTA: un ciomag e bun la un car de oale, nu contra pirateriei

Zoom

Ce vă agitaţi aşa? ACTA e doar un tratat comercial internaţional, n-are nici o legătură cu legislaţia fiecărei ţări în parte. Corect. Şi Pandora e doar o femeie care are o cutie plină cu chestii. Ce, sînteţi geloşi că ea are cutie şi voi n-aveţi? Huooo, hoţilor, las’ că ştiu eu că vreţi să-i furaţi cutia. Să vă fie ruşine, ar trebui să fiţi fericiţi c-a deschis-o. Altfel, lumea n-ar fi fost azi aşa cum o ştiţi.

Am toată încrederea că politicienii români nu vor traduce termenii vagi ai ACTA în legi aberante sau abuzive. Şi nici nu le vor justifica zîmbitori cu “Nu noi, ACTA, frate! UE ne-o cere, e în interesul democraţiei şi al progresului”. Dar chiar dacă ar fi să fie cum zic eu, am toată încrederea în justiţia română. O ştiţi, aia care condamnă băbuţe nonagenare la puşcărie şi care-a hotărît, mai ieri, că inculpata pupă patru ani cu suspendare, iar complicele şapte cu executare.

Bun, aplicarea ar putea fi sinistră, dar ce e rău cu ACTA în sine? Să fie principiul de monitorizare generalizată a utilizatorilor (chestie declarată niţel cam ilegală de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)? Să fie plasarea dreptului corporaţiei peste drepturile fundamentale ale utilizatorilor? Sau privatizarea aplicării legii? Dacă vă interesează (şi ar fi cazul, ca să nu mai urlaţi ca fraierii “ne ia torrentu’ de la gură!” – serios, e jenant şi faceţi praf legitimitatea protestelor), citiţi pe larg aici sau aici. Sînt texte scrise de vorbitori fluenţi de legaleză şi destul de concise cît să vă lămurească pe deplin.

Revin la partea cu privatizarea. Ştiu, corporaţiile sînt păgubite, e normal să-şi facă dreptate. Nu ştiu cum va funcţiona dreptatea asta în Europa. Pot, în schimb, să vă arăt cum funcţionează relaţia corporaţie – posibil încălecător de copyrights în SUA.

Cel mai recent exemplu este cazul lui Richard O'Dwyer: deşi englezul e nevinovat (susţin avocaţii) conform legislaţiei britanice, acesta a fost deja extrădat în ograda Unchiului Sam, unde îl aşteaptă un proces şi, probabil, vreo 10 ani de pîrnaie. Dar nu disperaţi, sigur va avea parte de un verdict corect: în definitiv, SUA au cea mai mare rată de încarcerare din lume (743 la 100.000 de băştinaşi), iar Rusia n-are nici o şansă să o depăşească (577 la 100.000). Sau, dacă preferaţi altfel, SUA au 5% din populaţia lumii şi un sfert din puşcăriaşii ei (cifrele sînt din 2008). În treacăt fie spus, Richard nici măcar n-a fost pus sub acuzare în Marea Britanie.

Dacă vreţi un caz şi mai celebru, vă aduc aminte de Jammie Thomas ot Minnesota şi de nota de plată emisă de un tribunal în 2010 pentru piratarea a 24 de melodii: 1,5 milioane $. Dacă poveştile astea vi se par normale şi morale, atunci, vă rog, faceţi tot posibilul şi deveniţi eroi pe Darwin Awards. Omenirea vă va fi recunoscătoare.

Poate că am exagerat pe alocuri. Poate că am pictat tabloul în nuanţe prea sumbre. Poate. Ceea ce ştiu însă sigur este că pirateria nu se combate cu bîta, ci cu respect, civilizaţie şi, de ce să n-o spunem, cu preţuri decente. Şi adaug doar atît: pînă acum, singurii care au combătut în mod eficient pirateria au fost iTunes şi Steam.

(957 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.