Home / Bibliomania / Aroganța debutantului Huxley

Aroganța debutantului Huxley

Zoom

Răutăcios și ironic, cu observații sclipitor formulate și de o sensibilitate bine stăpînită, Galben de Crome al lui Huxley i-a convins pe cititorii vremii că tînărul poet și autor de proză scurtă avea și stofă de romancier. Citit azi, primul roman publicat de Huxley – mai scrisese unul, la 17 ani, de care adolescentul înzestrat cu mult spirit critic n-a fost mulțumit – cuprinde, într-un soi de evantai literar, o mare parte din ceea ce va fi Huxley mai tîrziu. Dar e și o izbîndă literară de care te poți bucura cu atît mai mult, dacă ai citit cel puțin marile cărți ale acestui scriitor care a influențat ca puțini alții comerțul de idei al secolului XX. Huxley e aici propriul său ucenic vrăjitor care își încearcă puterile cu o naivă aroganță, dar care te cucerește cu extraordinara lui inteligență și cu promisiunea unei versatilități artistice la care, pe atunci, doar începuse să viseze.

Te poți aștepta, după romanul cu care debutat, la cărțile sale de satiră socială, dintre care Punct, contrapunct e unul dintre cele mai importante romane ale anilor ’30. Se ițește însă, în Galben de Crome, și eseistul care va fi Huxley, precum și autorul de utopii negative din Brava lume nouă. Deocamdată, însă, tînărul poet pare tot mai sastisit de ceea ce credea că ar fi fost vocația lui, căci Denis, protagonistul romanului, e, pînă la un punct, o proiecție a lui Huxley însuși pe care, hotărît lucru, acesta n-o mai înghite. Începînd de la conformismele vestimentare ale personajului său pînă la bovarismele de Poet ale lui Denis.

Poetul mai mult decît promițător, cel puțin în mintea lui, care se duce într-o vacanță la țară, după cîțiva ani de la primul război mondial de care toată lumea vrea să uite, speră în limpezirea fericită a unei relații amoroase care nu există decît din punctul lui de vedere. La cîteva stații de tren de Londra, Denis descoperă o lume care-l derutează și-l scoate din pepeni. Localnicii trăiesc în vechea și vesela Anglie, în timp ce emancipații lor invitați discută despre cubism, amorul liber și despre o altă lume în care fiecare va fi răsplătit după utilitatea socială a muncii sale. La prima vedere, nu se întîmplă mare lucru la vechiul și impunătorul conac unde e găzduit Denis. Totul se petrece sau s-a întîmplat pe ascuns, inclusiv vechile istorii ale proprietarilor de la începuturi, de pe vremea reginei Elisabeta I. O tradiție a discreției se perpetuează de secole în afacerile sentimentale, la fel cum tot de secole disputele religioase merg înainte, alimentate de ultimele evenimente. Un predicator local așteaptă Apocalipsa, otrăvit că ea nu mai vine, ca să-i dea dreptate, în vreme ce proprietarul conacului visează la întoarcerea bunelor vremuri de odinioară. Și pe cînd, în aparență, la conac totul se desfășoară după un program imuabil, pe dedesubt colcăie o aprinsă sexualitate pe apucatelea care-l ia pe nepregătite pînă și pe lipsitul de prejudecăți Denis. El e dornic de o aventură amoroasă cu una dintre invitate, chiar de mai mult, dar codul lui erotic, desprins din secolul al XIX-lea, cel mult de la începutul secolului XX, îl împiedică să-și dea seama că ținta lui feminină, în care vede și un ideal poetic, e pe cale să-i cedeze în momentul cînd lui i se pare că nu mai e nimic de făcut.

Însă în loc să se agațe de iubirea sa, ca în romanele din secolul al XIX-lea, pentru a ajunge la un sfîrșit fericit, Denis își întrerupe vacanța la țară fiindcă i se pare că s-a făcut de rîs în particular față de femeia viselor sale. Literar vorbind, aici Huxley se desparte și de poetul care era, dar ca romancier e primul care-și permite să lase în coadă de pește o poveste de dragoste. Fiindcă nu știi ce va urma, dacă va urma, între cei doi, după această vacanță la țară. Ceea ce nu s-ar fi întîmplat în nici un roman pînă la debutul lui Huxley.

Aldous Huxley, Galben de Crome, traducere și note de Daniela Rogobete, Editura Polirom.

(1367 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.