Home / Serial killer / Atelierul de strunjit și lansat discuri noi

Atelierul de strunjit și lansat discuri noi

Zoom

A fost odată ca niciodată, dragii moșului dependenți de smartphone și Wi-Fi, o vreme în care muzica nu curgea pe țeava de Net: ca să asculte o piesă anume, fanul artistului nu apăsa un singur buton virtual, ci scotea dintr-o mapă de carton un disc de vinil cumpărat de la un magazin specializat, îl punea pe platanul pickup-ului și ducea brațul cu ac în șanțul corespunzător, nu prea știți voi ce-s alea.

Era începutul anilor ’50, iar country-ul, blues-ul și gospel-ul se topeau în rockabilly, pregătindu-se de nașterea rock&roll-ului, cînd, în Memphis, Tennessee, simțind vibe-ul care plutea în aer, Sam Phillips investea toți banii familiei într-o afacere bizară, inițial, pentru mulți dintre vecinii săi: un studio de înregistrări botezat Sun Records. Oricine trecea pe stradă și avea și 4 dolari în buzunar putea să-și facă un selfie muzical, cu care să se fălească apoi în fața și urechile rudelor sau prietenilor.

S-a nimerit ca printre trecătorii care au intrat pe ușa lui Sam, avînd sau nu cei 4 dolari necesari, să fie niște necunoscuți pe nume Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Ike Turner. Ei și alți pionieri ai muzicii rock aveau să-și înceapă cariera de legende dînd probe de sunet și înregistrînd în studioul lui Mister Phillips discuri care urmau să devină istorice. E important de precizat că în povestea asta mai apar niște personaje iconice: Dewey Phillips, DJ-ul radio care a promovat pentru prima dată genul pe undele postului WHBQ, și Tom „The Colonel” Parker, scamatorul expert în a face să dispară banii din buzunarele tuturor, public, parteneri, artiști, care a dovedit calități manageriale suficient de abile ca să ajungă impresarul lui Elvis.

Deși cam inexact istoric și puternic romanțat, pe ici, pe colo, prin părțile mai mult sau mai puțin esențiale, Sun Records are un sex-appeal muzical care s-ar putea să-l ajute să aibă o soartă mai bună decît Vinyl, serialul similar setat două decenii mai tîrziu, anulat după primul sezon.

Sun Records, 2017- , biografie muzicală și cvasi-documentar al istoriei rock&roll-ului în Tennessee, bazat pe musical-ul Million Dollar Quartet scris de Colin Escott și Floyd Mutrux și lansat pe Broadway în 2010, difuzat de CMT.

(497 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.