Home / Film / Atenție, ies chestii sinistre din televizor. Nu, nu emisiunile Antenei 3

Atenție, ies chestii sinistre din televizor. Nu, nu emisiunile Antenei 3

Zoom

Probabil că prima chestie înspăimîntătoare legată de seria The Ring este că mai există oameni dispuși să creadă că povestea prăfuită a Samarei și a casetei ei blestemate ar mai putea speria pe cineva îndeajuns cît să cumpere bilet. Da, la finele mileniului trecut, cînd Gore Verbinski descoperea că japonezii au idei stranii și foarte mișto (Ringu, 1998), varianta americană (The Ring, 2002) a prins în mreje un public imens. Același public care nu înțelegea cum de veverita_bc este vedeta Internetului.

De atunci, însă, Samara a parcurs cam toate etapele unui trend: a stîrnit curiozitatea, a adunat armate de fani, a bîntuit conturile hollywoodiene cu saci de bani, e început să fie baza unor farse filmate, a ajuns răspuns clasic pentru serviciile de orice instant – „Șapte zile!” – și, în final, a eșuat drept glumă de Internet. Ajunsă în acest punct, orice producător dotat cu simțul ridicolului ar fi ocolit franciza de la mile distanță și nu s-ar fi atins de ea decît ca să se asigure că ar arăta mișto drept covor în birou. Rîsul alungă teama, iar fără teamă nu poți să mai ai pretenția că faci horror.

Și, cu toate astea, iată, avem The Ring 3. Pardon, Rings. Nu contează foarte mult, premisa e fix aceeași: caseta e descoperită de un profesor dubios într-un video dintr-un tîrg, noi pretindem să-l credem că omul mai avea televizoare capabile să se conecteze la vechitură, vede caseta, blestemul se armează, el folosește studenți ca să scape cu viață. Mai țineți minte tîrgul: dacă păcălești alt fraier să vadă caseta în mai puțin de șapte zile scapi cu viață și moare celălalt.

Ba, mai mult, dacă tot e un profesor dubios, omul începe să facă vizionări pe bandă rulantă, doar-doar va descifra el secretul nemuririi.

Din păcate pentru el și pentru știință, caseta nimerește și la un cuplu de adolescenți care se iubesc și refuză să moară. Prin urmare, ei încep să investigheze, să sape – la propriu – și să adauge noi detalii despre originea groazei. Pentru că, făcînd abstracție de cîteva încercări puerile de-a îngrozi sala, cam asta e oferta poveștii: noi detalii despre cum a ajuns Samara să fie Samara. Sau, dacă vreți mai clar, niște banalități și clișee turnate în scenariu doar pentru că producătorii nu aveau ce face cu niște metri de peliculă. Genul de fan-fiction tălîmb pe care îl poți citi în cinci minute pe Internet, dacă te-ai plictisit de Facebook și vrei să trollezi pe site-uri populate cu oameni extrem de triști, alții decît fanii Twilight. Bine, asta explică și de ce Hollywood-ul pare să se adreseze cu predilecție analfabeților.

Mai mult, filmul pregătește și un twist neprevăzut pentru final. Mă rog, neprevăzut în măsura în care spectatorii au ieșit recent de sub o piatră și chiar n-au auzit în viața lor de Vincent D’Onofrio. Altfel, dacă pui un actor cunoscut într-un rol minor, ar fi bine să adaugi via efecte speciale și o săgeată imensă pe care să scrie: „Nu e el personajul misterios la care se face referire!”. Și, eventual, după momentul în care twist-ul previzibil și neprevăzut s-a produs, să pui altă săgeată pe care să scrie: „Dați like dacă v-am păcălit”.

În final, filmul lasă loc de continuare, și asta, sincer, e singurul lucru înspăimîntător pe care-l putea face. Departe de-a fi îngrozitor în sensul bun, Rings se tîrîie tern spre un final populat cu răspunsuri pe care nu le cerea nimeni. Se poate să le fi cerut cîndva, pe vremea lui Ring Two, dar acum, după mai bine de un deceniu, fanii au uitat și întrebările. În final, trebuie spus doar atît: dacă în lumea filmului e nasol să vezi caseta, în lumea reală pare și mai sinistru să vezi pelicula.

Rings. R.: Gore Verbinski. Cu: Johnny Galecki, Vincent D’Onofrio, Alex Roe, Matilda Lutz.

(972 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.