Home / Scriitori / Balonul Rogozin și cei care suflă în el

Balonul Rogozin și cei care suflă în el

Zoom

Rotofeiul Dmitri Rogozin e balonul politic pe care Putin îl lansează periodic pe unde poate, de cînd în UE s-a făcut o listă neagră cu oficiali ruși care nu pot trece prin spațiul aerian al Uniunii. Așa că Rogozin, ca să ajungă în Transnistria, dar mai întîi la Chișinău, ca să se întîlnească acolo cu Dodon, președintele Republicii Moldova, s-a strecurat într-un un avion de linie. Fiindcă dacă s-ar fi urcat într-un avion al autorităților de la Moscova, atunci Polonia și Ungaria, prin al căror spațiu aerian a trecut Rogozin, viceprim-ministru al lui Putin, ar fi trebuit să-i spună că n-are ce căuta pe acolo. Totuși, cum se face că Polonia și Ungaria, membre ale UE, s-au făcut că plouă în privința lui Rogozin? Să fie ăsta un semn că a început să le placă de Maica Rusia, ca să-și poată vedea de politici care se bat cap în cap cu regulile Uniunii Europene? Sau că, ce să vezi, nici Ungaria, nici Polonia n-au fost curioase să afle dacă la bordul unui avion comercial nu s-a aflat și un personaj pe care ar fi trebuit să-l respingă, cu avion cu tot, din spațiul lor aerian?

Mai ales că, chiar și dacă s-a aburcat într-un avion comercial, Rogozin tot pe lista neagră a UE rămîne, încît nu înțeleg de ce polonezii nu s-au sesizat că Rogozin s-a ascuns într-un avion pentru toată lumea. În privința autorităților din Ungaria, mă tem că prezența lui Rogozin pe deasupra lor nu le-ar fi supărat cîtuși de puțin. Românii însă, mai ritoși, au vrut să afle lista pasagerilor avionului în care se afla și vicepremierul rus. Și cînd au aflat că printre ei era și Rogozin, n-au vrut să lase samaliotul să treacă pe deasupra României. Și l-au apucat dracii pe Rogozin împotriva „nenorociților” de români. El ca el, dar a dat în icnet și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Care era destinația finală a lui Rogozin? Transnistria, unde voia să aniverseze victoria rușilor militari și a filorușilor civili împotriva basarabenilor din anii ’90. Dar, înainte de asta, Igor Dodon voia să-l primească la Chișinău cu flori pe Rogozin. Asta ar fi însemnat ca Dodon să calce pe mormintele basarabenilor care s-au luptat cu rușii și să se proclame președintele unei republici rusești, doar că de altă limbă. Că guvernul de la Chișinău se desparte radical de Dodon, amintindu-le basarabenilor ce sînt și cine vor să fie, asta ar putea deveni istorie dacă basarabenii nu vor înțelege că drumul spre care vrea să-i îndrepte acest Dodon, om rusesc, nu doar că îi va rupe de unirea cu Romînia, ci pe unii dintre ei i-ar face să-și piardă, poate pentru totdeauna, identitatea națională.

(1387 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Foarte bine sesizat.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.