Home / Minireportaj / Banii vorbesc, dar nu cu tine

Banii vorbesc, dar nu cu tine

Zoom

Am mers recent cu cel mai nepretențios taximetrist. La început părea un șofer oarecare, a vorbit la telefon și, la un moment dat, puteam jura că a zis ceva de o ciorbă pe care vrea s-o găsească încălzită când ajunge acasă. A terminat discuția abia aproape de sfârșitul cursei, atunci când a închis telefonul și s-a întors spre mine. ”Îmi cer scuze, sper că nu v-a deranjat”, mi-a zis, ceea ce mi s-a părut absurd, pentru că de mult discuțiile telefonice în taxi sunt un zgomot de fond banal, la fel ca zgomotul motorului sau al traficului din București. E mai ciudat dacă, dimpotrivă, nu le-auzi.

Ce-a fost special la cursa asta a fost că șoferul a ținut să-mi explice despre ce-a fost vorba. Îl sunase avocata ca să-l liniștească. Cică totul era OK, nu trebuia să-și facă griji. În urmă cu vreo zece ani, făcuse un credit la Royal Bank of Scotland. 4.000 de euro pe nu știu câți ani. După primii trei ani s-a interesat cât mai are de plătit. Mai rămăseseră vreo 7.000 de euro până la stingerea datoriei. Atunci s-a enervat și a jurat că nu mai plătește nici o rată, lucru de care s-a ținut. Recent, a început să primească somații de la firma de recuperări și s-a panicat. ”Acum m-am mai liniștit. Mi-a zis avocata că n-au ce să-mi facă, sunt acoperit.”

L-am privit puțin cu admirație. Care era secretul lui? N-a fost nevoie să-l întreb, pentru că mi-a zis imediat: ”Poate cel mult să-mi oprească din salariu sau să mă execute silit, dar asta e tot. La pușcărie n-are cum să mă bage. Mi-a zis avocata că nu s-a mai pomenit nicăieri în lume așa ceva, să te bage la bulău dacă n-ai dat toți banii înapoi”.

Deci ăsta era secretul. Dacă nu-ți pasă decât de pușcărie, poți să nu mai returnezi nici un împrumut pe care l-ai luat de la bancă, ești de neatins.

(1474 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.