Home / Anticrizul / Banu’ public de la groapă nu se mai întoarce

Banu’ public de la groapă nu se mai întoarce

Zoom

Își mai amintește cineva care a fost cu exactitate momentul în care gropile de gunoi au devenit o afacere și în România? Pare că la un moment dat ne uitam cu sprânceana ridicată la filmele cu mafia din Italia și nu pricepeam cum naiba fac ăia milioane din gunoaie când la noi cerșetorii nu au nici măcar unde să vândă cutiile de bere furate din tomberon. Brusc însă, aproape fără să ne dăm seama, iată-ne astăzi, în anul Domnului 2017, când aproape fiecare oraș mare din România are, concomitent, un proiect pentru o rampă ecologică de colectare a deșeurilor, dar și probleme imense cu deșeurile. Cumva, merg mână în mână, de mână cu ideea că astfel de proiecte, oricum le-ai face, ajung să aibă cu siguranță întârzieri și probleme sau, în unele cazuri, să se dovedească definiții ale țepei din bani publici. Astăzi, Suceava.

Depozitul de la Vorniceni-Moara, din județul Suceava, s-a născut ca idee în 2011 și până la final a ajuns să coste 11 milioane de euro, 70% din sumă fiind reprezentată de fonduri europene. Deși aveau multe exemple din care să se inspire, cel mai de succes din acest punct de vedere fiind la Cluj, Consiliul Județean Suceava a reușit să nu termine amenajările la timp, ceea ce deja ar fi trebuit să dea de bănuit. Practic, deși se respecta contractul, nu se respecta legea nescrisă a gropilor de gunoi: o începi și, dacă nu reușești să o lași în câmp neterminată, măcar o faci în cel mult zece ani. Cum spuneam, asta nu a ieșit, dar s-a compensat la alt capitol.

De la finalizarea depozitului și până astăzi se duce o luptă absolut chioară pentru tronul administrării. S-a ajuns, se pare, până la punctul în care participanții la licitație nu că au contestat licitația ca proces, ci însăși caietul de sarcini. Adică regulile jocului. Asta e cam ca și cum ai juca fotbal, ai pierde și nu că ai contesta rezultatul sau arbitrajul, ci ai contesta însuși conceptul în jurul căruia e construit jocul. Un fel de „Bă, da, noi am luat trei goluri și am pierdut, dar vrem să contestăm utilitatea golurilor în acest sport”. Mai mișto e faptul că s-a mers mai departe cu contestația și se lucrează la alt caiet de sarcini. Între timp, la depozit e curățenie cum nici în unele spitale nu găsești. De ce ar fi asta anormal, dacă ăia, la ora asta, schimbă reguli și caiete de sarcini?

(111 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Flutturele din fruntea CJ Suceava, nu vrea sa se faca de rusinea natiei, acceptand un parandarat prea mic. Si asa, stresul provocat de nesimtitii de activisti de mediu si de taranii rasculati din ValeaPutnei, unde se gaseste cel de-al doilea copil de suflet al respectivei insecte, i-au creat palpitatii si indigestii de nedescris. Cum sa-i faca el pe respectivii munteni necivilizati sa perceapa maretia unei gropi de gunoi la doi pasi de casele lor? Primul gospodar al judetului spera sa iasa biruitor si fara catuse din aceasta incurcatura si daca s-ar nimeri sa-i iasa si lui cateva milioane, ar fi perfect. Speram totusi ca va privi continuarea ostilitatilor, legate de cele doua gropi, pe televizorul din celula…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.