Home / Serial killer / Bun venit în lumea lui Larry David!

Bun venit în lumea lui Larry David!

Zoom

Dacă vă e dor de Seinfeld, uitați-vă la Curb Your Enthusiasm: Larry David, unul dintre creatorii „show-ului despre nimic”, a continuat cronica mărunțișurilor cotidiene și în acest serial-ficțiune a vieții sale personale.

Larry e un George Costanza 3.0, o versiune mult îmbunătățită (sau mult înrăutățită?) a tipului care ajunge fără să vrea în situații ridicole și căruia i se întîmplă lucruri ciudate. Dar asta doar din cauza felului său de a fi: evenimente minore din viața de zi cu zi (bacșiș la restaurant, întîlniri cu amici pe stradă, diverse situații familiale) sau detalii nesemnificative dintr-o discuție sînt exagerate de către acest cîrcotaș pînă la un absurd hilar. Chiar dacă de multe ori are dreptate, Larry se comportă ca un idiot: incapabil să relaționeze în limita convențiilor sociale, milionarul mizantrop se ceartă din orice, iar comentariile sau deciziile sale nepotrivite îl pun deseori în situații jenante. Pentru că nu-și poate ține gura, trebuie să-și ceară scuze mereu, dar, încercînd să dreagă ce-a stricat, bușește lucrurile și mai tare. Refuzînd să se conformeze regulilor nescrise ale societății și să abdice de la principiile sale, preferă să inventeze minciuni elaborate doar ca să rezolve o situație simplă, care, în mod normal, nu necesită decît rostirea unui cuvînt sau executarea unui gest banal. Dar oricît de nepoliticos, ofensator, încăpățînat, egoist ar fi, nu poți să nu recunoști că, în fond, Larry are intenții bune, fiind o victimă a circumstanțelor; dacă lumea nu înțelege asta, ce vină are el? Companioni, mai mult sau mai puțin benevoli, ai aventurilor sale sînt Cheryl, soția lui Larry, vocea rațiunii, Jeff, imoralul său agent, veșnic în conflict cu Susie, nevasta cea rea de gură, precum și alți prieteni, actori sau regizori de la Hollywood.

Curb Your Enthusiasm este mai mult decît un spin-off Seinfeld. E o satiră acidă a convențiilor, în care acest Woody Allen al TV-ului nu se sfiește să spună cu voce tare lucruri pe care toată lumea le gîndește, dar nu îndrăznește să recunoască, tratînd cu sarcasm subiecte sensibile: rasism, homosexualitate, terorism, pornografie. Practic, Larry David a transformat un monolog de stand-up într-o combinație de mockumentary, reality show și sitcom în care scenariul e doar un fir roșu de care actorii se țin cît să nu cadă, improvizînd, din piruetă în piruetă, replici de moment. De aici, senzația de real, de șuetă filmată din întîmplare în studio de o cameră care a fost uitată deschisă pe timpul pauzei de publicitate.

Curb Your Enthusiasm, 2000- , sitcom , creat de Larry David, difuzat original de HBO, disponibil pe HBO Go.

(503 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.