Home / Români, treceţi furtul! / Calea ușoară a anticorupției

Calea ușoară a anticorupției

Zoom

De câțiva ani, de când a devenit foarte importantă glorificarea activității DNA, comunicatorii parchetului anticorupție jonglează cu numerele de parcă ar trebui să amețească un public avid de circ și cătușe. De fapt, asta și face: amețește. La fiecare început de an, DNA convoacă la sediu toată floarea cea vestită a luptătorilor declarativi anticorupție și le pune în față un tort din ce în ce mai umflat, în ale cărui lumânări suflă toți spre final, aplaudându-se și felicitându-se reciproc, în zumzetul odelor înălțate de trubaduri.

Pe primul loc vine rata mare de succes în dosarele înaintate de DNA instanțelor. După cele 90 de procente care indică rata condamnărilor în anul 2015 vine, ineluctabil, o listă cu demnitari mai mari și mai mici condamnați de-a lungul activității DNA sau trimiși în judecată de către instituție. Luptătorii anticorupție se mândresc de fiecare dată când au ocazia cu anchetarea sau condamnarea miniștrilor, parlamentarilor sau premierilor, a primarilor și a șefilor de instituții. În bilanțul pe 2015, de exemplu, la loc de frunte pe lista realizărilor se aflau primarul general al Bucureștiului, un primar de sector și zece primari de municipii. S-a dovedit, în timp, că triumfalismul ăsta nu era chiar îndreptățit, căci procesul lui Oprescu trenează molcom, în timp ce minimum două dosare de primari de municipiu au fost respinse definitiv de către instanțe, fără a fi judecate nici măcar pe fond.

Când vine vorba despre procurorii care lucrează la cauze, Laura Codruța Kövesi vorbește când despre 33 de oameni, când despre 90, care ar păstori peste 10.000 de dosare.

Când numără dosarele, DNA se laudă, în același, timp, și cu dosarele deja trimise în instanță, care, din punctul de vedere al procurorilor, sunt finalizate, dar și cu cele aflate la începutul urmăririi penale. Dosarele aflate în lucru sunt dosarele netrimise încă în fața judecătorilor, dar, ca să sune mai bine în bilanț, DNA trece la categoria dosarelor aflate în lucru și pe cele finalizate și trimise în instanță fie în anul respectiv, fie cu ani înainte. Că, deh, numerele mari sună bine și aduc glorie.

Dar atunci când presiunea se așază asupra șefei DNA, adevăratele cifre încep să iasă la iveală.

La începutul lui 2016, doamna Kövesi spunea că DNA are în lucru peste 11.000 de dosare. În iunie 2016, cu câteva zile înainte ca CCR să declare neconstituționale unele prevederi ale articolului din Codul Penal privind abuzul în serviciu, doamna Kövesi spunea că 40% din dosarele instrumentate de DNA au legătură cu abuzul în serviciu. Asta ar fi însemnat că aproximativ 4.500 dintre dosarele DNA anchetează abuzuri în serviciu. În ianuarie și februarie 2017, la nici un an distanță, doamna Kövesi spune că 30% din dosarele aflate în lucru la DNA se referă la infracțiunea de abuz în serviciu. Pentru a da, apoi, și un număr exact: 2.151 de dosare ale DNA sunt despre abuz în serviciu. Asta înseamnă că, de fapt, DNA are în lucru doar 7.170 de dosare, nu “peste 11.000”.

Dar înseamnă, de fapt, ceva mult mai grav. Dintre toate infracțiunile de corupție sau asimilate infracțiunilor de corupție, se pare că românii preferă abuzul. Așa să fie sau, de fapt, procurorilor le este mai simplu să întocmească dosare pentru abuz în serviciu, căci nu trebuie să depună eforturi prea mari pentru a obține condamnarea unora care se fac vinovați de cu totul și cu totul altceva?

În timp ce noi ne punem aceste întrebări, iar DNA începe să scape public numărul real al dosarelor la care lucrează, instanțele, confuzate de decizia CCR, încep să achite oameni acuzați de către procurori de abuz în serviciu. Nu că ar fi fost, din iunie 2016 și până azi, ar fi fost vreo urgență să se pună legile în bună ordine…

(1028 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.