Home / Şoapte / Cărtărescu minte de îngheață editura

Cărtărescu minte de îngheață editura

Zoom

Dincolo de realitățile pieței și de lumea inteligibilă a audiențelor, Digi24 își urmează misiunea trasată de SRI și sapă cu toate uneltele sale la rădăcina sănătății publice. Prin toți redactorii ei, televiziunea lui Teszari sprijină lupta irațională împotriva a ceva ce nu există, adică susține protestele #rezist contra unui nor haotic, format din dezbaterea legilor Justiției și diabolica guvernare PSD. Cînd și cînd, lupta de stradă e împănată cu știri din lumea ideilor. Intelectualii Humanitas sînt chemați în studiourile Digi ca să adauge valoare protestelor, să contribuie cu gir și cu citate la noima niciodată clarificată a sloganurilor din piață.

Cînd a venit rîndul lui Mircea Cărtărescu, cei doi strigoi triști fugiți de la Gândul – Negruțiu și Pîndaru – l-au abordat pe tema Editurii RAO. Știți, după ce Varanul și-a publicat o carte la RAO, Cărtărescu și-a îndemnat fanii să boicoteze editura. Dar acum candidatul la Nobel a întors-o cu tupeu și, așa cum neagă că umblă cu părul vopsit, a negat că a săvîrșit îndemnul. „Eu nu am îndemnat pe nimeni să saboteze editura”, a gîngurit Mendebilul cu nonșalanța lui Băsescu atunci cînd spunea că n-a lovit copilul nici cu palma, nici cu pumnul în plex. În realitate, Cărtărescu a scris pe Facebook cu mînuța lui, următoarele: „Cine mă iubește și mă urmează: nici o carte de la RAO”.

Trebuie spus că talentul literar al lui Cărtărescu este, pentru unii dintre noi, indubitabil. Chiar dacă fanii îl cumpără fără să-l citească, Mircea a adunat o operă voluminoasă și profundă, măiastră în descrieri și poetică în teme, care gonește cititorii, dar impune respect. Nimeni pînă la el nu a coborît mai adînc în mațele metaforei și nimeni nu a trudit mai îndelung cu pila la freza unui cuvînt. Dar întregul, colosal și inhibitor, e un splendit imn închinat căscatului, o cumplită frumusețe statică de care doar bolnavii și fanaticii îndrăznesc să se atingă. Mircea Cărtărescu e cel mai mare prozator român în viață, are fani care-l mint și care preferă să-l „urmeze” în loc să-l răsfoiască, și poate că aici e secretul incredibilei lui șarlatanii publice din episodul RAO, tupeul de a nega evidența, de a minți și de a-și ascunde o faptă rușinoasă săvîrșită cu cîteva zile mai devreme în văzul tuturor.

E meritul televiziunii Digi că a prostit un asemenea exemplar, că a știut să stoarcă din opera lui monumentală singurul lucru meschin, singura dovadă că și el, marele scriitor al foilor nedezlipite, e un biet om, prost, limitat și ușor de păcălit ca fiecare dintre cititorii lui.

(6042 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Scrii şi gândeşti exact ca poza din avatar!

  2. Mesajul e pentru Dumbravă!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.