Home / Serial killer / Casa de Alba-neagra

Casa de Alba-neagra

Zoom

Marți, 30 mai, se lansează la apă sezonul 5 al navei-amiral a serialelor de pe Netflix, House of Cards. Nu cred să existe cinefil pasionat care să nu-l urmărească, deci să nu mai pierdem timpul cu introducerea personajelor și să trecem direct la un pronostic al meciului politic care se va relua săptămîna viitoare.

Firul poveștii, vă reamintesc, urmează să se desfășoare pornind de la următoarea situație lăsată moștenire de ultimul episod al sezonului 4: abia ieșit dintr-o criză cu ostatici care s-a terminat prost și în plin scandal mediatic în care e acuzat de corupție într-o serie de investigații publicate de un cotidian important, Frank Underwood (Kevin Spacey s-a născut exact pentru rolul ăsta), amoralul președinte al SUA, mai are doar trei săptămîni de tras sforile camarilei sale pînă la alegerile în care candidează împreună cu soția: el președinte, ea vicepreședinte, într-o tentativă stupefiantă de imitat o familie de casă regală predendentă a tronului. Chestie nemaiauzită într-o republică, de cînd s-au inventat politica și viața de cuplu: nici măcar Ceaușescu, în epoca lui de glorie, cît era el de familist convins, nu s-a gîndit la manevra asta monarhică prin care s-o facă pe Leana mîna lui dreaptă, nu numai în pat, ci și în stat.

Dar ambițioasa Claire nu-i vreo tută academiciancă și nici Frank dictatorul unei țări prăpădite de la marginea Europei, aproape căzută de pe hartă. Nu, nene, el este cel mai puternic om de pe Pămînt și din toate galaxiile cunoscute. După Putin, pardon, Petrov, perfidul țar al actualității care se joacă cu situațiile fierbinți de pe glob ca un motan cu ghemul de sfoară, dînd fiori întregii lumi democratice. Și președintelui american, obligat să-l trateze oficial, după regulile diplomatice, deși e făcut din aceeași stofă ca și rusul și mai degrabă ar mînca cuie decît să-i dea satisfacție. Victoria în alegeri a cuplului Underwood este, deci, rezultatul unei ecuații complexe de grad n cu termeni interni și externi, în care n este numărul inamicilor politici pe care machiavelicul prezident și i-a făcut în continuul joc al manipulării și al promisiunilor neonorate pe care îl conduce, un fel de alba-neagra cu cărți măsluite în care aliații de moment pierd mereu și el cîștigă tot timpul.

Pariul e: va fi sau nu Frank reales? Deși a dovedit atît cinism și atîta lipsă de scrupule încît nu va ezita să-și sacrifice chiar și partenera, dacă va fi nevoie, ca să-și atingă scopul, banii mei sînt pe Claire. E la fel de necruțătoare ca și el, dar are o imagine publică mult mai bună. Plus că marota asta cu primul președinte femeie se pare că-i obsedează în ultima vreme, de la madam Clinton încoace, pe mai toți scenariștii americani.

House of Cards, 2013- , SF politic despre interese la nivel înalt, creat de Beau Willimon, difuzat de Netflix.

(503 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.