Home / Scriitori / Ce să caute Băsescu în Parlamentul de la Chișinău?

Ce să caute Băsescu în Parlamentul de la Chișinău?

Zoom

N-am de unde să știu dacă Traian Băsescu va candida pentru un loc de parlamentar în Republica Moldova. După anunțul făcut de un deputat unionist de la Chișinău, că Băsescu își va depune candidatura, dacă își va rezolva problemele cu cetățenia moldovenească, fostul nostru președinte timp de două mandate s-a făcut că plouă. Căci, dacă ar recunoaște că are această intenție, Băsescu ar lăsa orfan de pe acum PMP-ul, cu efecte devastatoare pentru acest partid oricum prizărit. Pentru el, însă, o asemenea manevră ar fi marea lovitură a vieții sale politice, chiar mai mare decît aceea prin care i-a luat locul lui Stolojan, cu ochii în lacrimi, la candidatura pentru președinția României.

Unirea României cu Basarabia a fost unul dintre puținele proiecte politice ale lui Băsescu de care el s-a ținut nesmintit. Că unionismul i-a adus și voturi din Republica Moldova, asta ține de felul lui de a fi. Pentru el, chiar și un asemenea ideal politic trebuia să-i aducă și beneficii imediate. Le-a și obținut, chiar dacă nu în proporția așteptată, din partea noldovenilor de peste Prut care au primit cetățenia română. Unii dintre ei, după ce s-au văzut în posesia cărții de identitate românești cu ajutorul căreia puteau umbla în Uniunea Europeană fără pașaport, i-au dat cu flit lui Băsescu și au zis că vorbesc limba moldovenească.

O mai țineți minte pe cîntăreața aia care visa o carieră de succes în Occident și care, după ce s-a văzut cu legitimație de România, a zis că ea, de fapt, nu vrea să audă de nici un fel de unire? La fel, cînd partidul lui Băsescu, pe atunci PDL-ul, le-a dat adunarea la urne tuturor românilor, mulți dintre basarabenii care ajunseseră în Occident, dar și dintre cei care erau în România, au avut alte treburi decît să meargă să-l voteze pe Băsescu.

Or, acum, mai exact de cînd s-a prins că nu prea mai are de unde pescui voturi în România, poate că lui Băsescu i-a venit ideea de a se înnoi politic la Chișinău. Zic „poate” fiindcă parlamentarul din Republica Moldova care a anunțat chestia asta s-ar putea să fi luat mult prea în serios vreuna dintre ipotezele de lucru ale lui Băsescu pe care acesta să le-o fi spus apropiaților lui, bizuindu-se pe discreția lor. Să fi fost chiar pîrlitul ăla de Tomac, a cărui singură creștere în România ține de greutatea lui corporală?

Nu știu, dar pentru unionistul din mine faptul că Băsescu ar vrea să ajungă parlamentar la Chișinău e o mișcare politică pe care aș saluta-o. Nu fiindcă astfel bătrînul Băsescu vrea să se recondiționeze, într-un soi de lifting de ultimă oră, ci pentru că el, tot ancorînd cu vaporul pe vremuri în porturile țărilor arabe, o fi înțeles că dacă Mahomed nu se duce la muntele care-l așteaptă, atunci merge el în postură de munte la Mahomed. Doar că s-ar putea ca basarabenii să se uite la el ca la un delușor care are pretenția să fie luat drept munte la Chișinău.

(1366 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.