Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cel mai bun prieten al omului este el însuși…

Zoom Cel mai bun prieten al omului este el însuși…

…dar, ca să realizezi asta, trebuie să bei cîteva beri, să fumezi ceva și să-ți imaginezi că vorbești cu un cîine care îți dă lecții de viață. Asta e rețeta din Wilfred, varianta americană a serialului australian omonim, o ficțiune comico-filozofică care s-a mutat în State, după două sezoane difuzate în Australia, între 2007 și 2010.

Elijah Wood, cu fața aia a lui de emo complet pierdut pentru societate, e perfect pentru rolul Ryan Newman, fostul avocat introvertit, actual șomer în depresie cruntă, care, după niște tentative de sinucidere ratate, se împrietenește cu Wilfred, cîinele vecinei pe care o iubește în secret. În timp ce pentru ceilalți e un labrador normal, Ryan îl vede pe Wilfred ca pe un om îmbrăcat într-un costum de cîine (pentru amatorii de referințe, poate fi o replică a lui Brian din Family Guy) cu care bea bere, împarte un joint și are discuții existențialiste – halucinație sau nu, cei doi devin rapid buni prieteni.

Manipulativ, profitor, vulgar, pervers, iresponsabil, Wilfred îl bagă în belea de fiecare dată pe ușor influențabilul Ryan, dar, la finalul aventurilor și al episodului, acesta are mereu de învățat cîte ceva, de tras cîte o concluzie; într-un fel, situația inversă, în oglindă, a relației din lumea reală, unde omul îl învață pe animal să stea la comandă, să dea laba, să-i aducă ziarul. Redefinind pentru un Ryan confuz ce înseamnă viața, Wilfred e ca o combinație drăcușor-înger a conștiinței, numai că, în acest caz, cîștigă mai mereu drăcușorul. Pînă la urmă, e doar o chestiune de alegere: să-ți trăiești viața instinctual, liber de prejudecăți, frustrări și complexe, sau în lanțurile conformismului, raportîndu-te tot timpul la ceilalți și respectînd comportamentul social acceptat?

Exact ca în cazul The Office, Wilfred nu este un remake (ar fi fost, practic, imposibilă translarea umorului britanic/australian pe coordonate yankee): plecînd de la ideea originală și premisele inițiale, show-ul o ia în alte direcții, construind alte planuri, caracteristice societății americane. Wilfred e o comedie neagră care nu ratează nici o circumstanță amuzantă, punctînd-o cu gaguri tematice: de la funcțiile biologice canine la momentele de îngrijire specifică, toate aspectele relației stăpîn-cîine sînt exploatate în cheie sadic-satirică. Dialogurile dublu-plan dintre personaje (doar Ryan aude ce spune Wilfred, acesta comunicînd cu ceilalți doar prin gesturi) sînt bine sincronizate, iar Jason Gann, actorul australian co-creator al lui Wilfred, traduce perfect în umană stările emoționale ale animalului.

Dacă ai cîine, după ce vezi serialul ăsta, cu siguranță îl vei privi cu alți ochi. Și te vei aștepta ca în orice moment să se așeze picior peste picior pe canapea și, în timp ce își aprinde o țigară, să-ți spună amical: Coaie, ieșim și noi la o bere?

Wilfred, 2011-2014, comedie neagră pe teme existențialiste, creat de Jason Gann și Adam Zwar, difuzat original de FX, disponibil pe HBO Go.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint