Home / Ghidul călătoriilor de iarnă / Cîmpulung Muscel, te ard pitorescul și provincia

Cîmpulung Muscel, te ard pitorescul și provincia

Zoom

De familie și de scormonit la frig istoria

de intri în oraș, pe dreapta, ai relicvele Poienarilor romani. De te urci pe dealuri, dă-te cu sania. De urci la Voina, ai grijă că drumul te-nghite cu gropi cu tot și nu te mai întorci. De te plimbi printre casele gîrbovite de ani, să nu te fure pitorescul și melancolia. De mergi la Nămăești la mănăstire, închină-te la cum arată bisericuța. De faci țurțuri, în peșteră la Dîmbovicioara. Orașul se înghite/închide maximum la ora 18. Pînă dimineață, îmbată-te sau fugi.

Uite cîteva amintiri friguroase din excursia mea:

Dacă se spune că e un castru la Poienari, numele castrului roman de la Poienari întîlnit în cărțile de istorie, vă spun eu că nu e. E pe o alee chiar aproape de intrarea în Cîmpulung. Ai un indicator mîzgălit cu culori din astea cool. Eu m-am luat după semnul cu culori, am ratat intrarea în castru și am deranjat satul Poienari. O babă cocîrjată nu știa istorie, o vînzătoare mi-a închis termopanul în nas, „e încolo, nu-l vedeți?“. Așa că indicatoarele spre istorie derutează. M-am bucurat de oi, de un verde neobișnuit pentru toamna friguroasă și de o livadă numai butuci, din chelia cărora ieșeau lăstari.

Așa că l-am găsit pe nea Jean, custodele castrului, pe la prînzișor, cu mutra cepuită de o tocăniță cu țuică. „Ce să vă zic, nu-s custode, dar vă spun cîteva să le țineți minte. Păi, e vechi de pe vremea romanilor, înainte de retragere. Au stat un pic pe aici, la vreo 50 de ani, dar nu ca în alte părți. Aici, vîrfuri de sulițe, inele, cercei. Castru era pentru ofițeri, cu centrală termică, prin burlane de ceramică, și cu sobe la tot sirianul, erau din Siria mercenarii, iei bani mulți, suferi, nu? Eh, și i-au spulberat costobocii, dacii liberi. Au plecat. Au rămas istoricii. I-au zis Jidava, nu? Ji și dava. Dar a venit unul de la București că aici e Jidova, malul Jidovei, ce prostii fac istoricii, nu desface nimeni, Jidova, de la jidani? Păi, de ce să le facem noi avantaj istoric? Nu e treaba mea. Jidova scrie, Jidava se citește.“ I-am dat o sută de mii pe scurtul curs de istorie. Și pentru banii ăștia mi-a spus și despre toaletele romanilor și sirienilor: „Sînt sub pămînturile oamenilor, dar nimeni nu se mai înțelege cu ei ca să săpăm și să vedem cum e istoria. Au dat terenurile acum pe oriunde și Primăria n-a stat să vadă: nu e interes istoric aici? Uite, ar fi. Ce ne pasă nouă de toalete?“

Și m-am abătut gratis pe la Mănăstirea lui Negru Vodă. Pătrățoasă, robustă. Negru Vodă a adus legenda aici, construcția e ridicată pe straturi de la Matei Basarab spre un Ghica fanariot, pictura e refăcută. Candelabrul rupător de greu curge de întrerupătoare, ce vorbesc cu Dumnezeu.

Și luîndu-mi adio de la mănăstire, o văd pătrată ca și castrul. Găsesc însă că perfecțiunea Cîmpulungului este dată și de rotund. Privesc la case, ce-au jonglat în forma acoperișului cu pătratul și rotundul, și mă dau în vînt să găsesc forme. Și cum, după hotelul „Unic“ pătrat, se vede piața, îmi ies în cale ceaune, roșii, brînză de coșuleț.

Forfota de țărani cu nucă nouă, vinete, roșii, cartofi roșii, conopidă mi-era rotundă. Avalanșa de cerșetori-vînzători de banane mă pătrățea. Vă rog, verificați prețurile. Unde-i mai ieftin în țară cartoful? Dar roșia-vînăta-ceapa de-o zacuscă?

 

Note

Locație: 10.

Acces: 7 (autostrada Pitești, apoi drumul spre Brașov, plin de gropi).

Cazare: 7 (pensiunile „Hangița“, „Cochet“, „Cristina“ – dormit corect).

Potol: 8 („Casa Regală“ – decor urît, țuică galbină, sloi).

Distracție în zonă: Chestii de iarnă la Voina, săniuță în Cîmpulung.

Preț: 45 de lei cotlet portofel și-un șnițel regal și vin roșu la pahar.

Pont: Loc de îmbătat. Plutesc în aer stări mici și chemări fără scăpare. Bulevardul principal se numea Pardon, fiindcă era mic și lumea la promenadă își dădea coate. Tu îmbată-te de aerul provincial. Te vrăjește, te-apucă amocul, n-ai ce face, n-ai scăpare și nu-ți vine să te duci.

 

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.