Home / Actual / Editorial / Cine suGhiță?

Cine suGhiță?

Sînt peste cincizeci de oameni care știu, direct sau din surse de primă mînă, despre „celula de criză“ din casa lui Oprea, din decembrie 2009. Nu era tocmai o celulă de criză, era un fel de banchet îngrijorat al instituțiilor de oțel. Noua generație de unelte a Sistemului își dădea examenul de capacitate. Tînărul Coldea, tînăra  Kövesi,  tînărul  Maior  și  ceilalți  tineri  îmbătrîniți  prematur  îi  clădeau  lui  Băsescu  un nou mandat, sorbind whiskey de la Oprea și pișîndu-se  pe  părerea  lui Churchill despre democrație. Erau la prima lor fraudă electorală după referendumul din 2007.

Numărătoarea  din  teren  îl  făcea  pe Geoană  președinte,  cu  toate    statul  de drept dăduse în brînci să i-l bage pe Vântu în piscină și pe Turcescu în emisiune. Dar o altă numărătoare îl făcea pe Băsescu președinte, pe Elena Udrea vicepreședinte, pe Cocoș miliardar, pe Oprea ministru, general cu patru stele și îndrumător de doctorate. Coldea și pe Kövesi primeau un pachet de putere premium, cu imunitate de lux și vedere panoramică la cîmpul tactic.

Așa    s-a  ales  a  doua  numărătoare  și  iată-ne  aici,  rătăciți într-o  farsă  contrafactuală,  într-o  istorie  falsificată  de  oamenii unui colaborator al fostei Securități. Înțeleg, oare, idolatrii acestui regim bezmetic, îmbibat în abuz și hoție, care a surpat sistematic – prin ipocrizie și propagandă – societatea și statul, că în epoca Băsescu li s-a furat o secvență de viață și li s-a dat alta în loc? De fapt, e poate mai bine să nu înțeleagă.

Acum există șansa ca întreaga luptă din trecut, bazată pe ipoteze și revolte, să fie înlocuită cu fapte. Cei cincizeci de oameni pot fi chemați să depună mărturie, dar cea mai proastă idee ar fi să li se lase parchetelor ocazia de a-i chema. Vi-l imaginați pe procurorul-șef  Lazăr  străduindu-se  s-o  prindă  cu  minciuna  pe Kövesi? Sau pe Kövesi încercînd să limpezească împrejurările în care întreba: „Cum să-i potolim pe ăștia de la Realitatea?“? Procurorii ar îngropa cazul folosind același pămînt de la dezgroparea Ordonanței 13,  l-ar ascunde  într-un  subsol  de  unde  nu  răzbat nici întrebările amenințătoare, nici răspunsurile speriate. Ancheta  trebuie  făcută  de  Parlament  și    mir    această idee, care se plimbă de mult prin spațiul public, a reușit să străbată ceara din urechile coaliției PSD-ALDE. Interogarea martorilor trebuie  făcută  în  public  și  transmisă  în  direct  prin  televiziune. Așa cum McCarthy ancheta vrăjitoarele comuniste în anii ’50 și așa cum Robert Kennedy ancheta relația dintre mafie și FBI în anii ’60 – în ședințe publice, cu presa de față și cu jumătate din America  privind  la  televizor  –,  așa  trebuie    ancheteze  Parlamentul această infracțiune de fals și uz de fals istoric.

Unde mai pui că apariția martorului Ghiță extinde cazul celulei de  criză  din  2009  la  referendumul  din  2012,  ba  chiar  la  prezidențialele din 2014.

Ei, și după ce am afla adevărul – dacă acesta ar fi adevărul –, consecințele ar fi doar filozofice. Nu are rost să ne imaginăm că acțiunile  politice,  măsurile  economice,  dosarele  și  falimentele puse în operă de un regim ilegal ar putea fi anulate sau modificate. Nu-și va recăpăta nimeni ceva din ceea ce a pierdut. Dar, printr-un referendum, l-am putea pune pe Băsescu să țopăie un pic și să strige „Elena Udrea, dragostea mea!“.

(322 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

 1. De aproape 30 de ani se intampla lucrurile astea si nu s-a schimbat nimic. Revolutie a fost pentru prostii care-si inchipuiau ca se schimba ceva, pentru baietii destepti a fost doar o simpla rotire de cadre. Acelasi grup de oameni se afla la butoane si ce ni se serveste noua sunt cateva scenete si alea de prost gust. Cine avea sperante in tanara generatie de oameni politici/aparatori ai legii acum regreta. “Tinerii” sunt mai rai si mai parsivi decat cei din vechea garda. Si legat de Ghita, daca nu se va intampla nimic suspect cu el, va primi cel mult inchisoare cu suspendare si va trai linistit pana la adanci batraneti.

 2. Hotului de hot ii e frica.

 3. Super-final! Forever Buscu.

 4. 50 ???! Poate 50000 !…

 5. Releniki , omule , scuză-mi limbajul dar ești complet imbecil !

 6. Cat de pă sistem (sistem am zis? ar merge si binom, cred!) trebuie sa se simta cineva care publica asemenea afirmatii (si le livreaza drept informatii)?

 7. Stimate Domnule Buscu, Primiti sincere felicitari si pentru acest articol cu totul remarcabil. Ati sesizat cât se poate de exact manevrele care au condus – în decembrie 2009 – la al doilea mandat al lui T.B. , desi generalul G.O. sustine nonsalant ca acel banchet din noaptea alegerilor n-a fost decât o nevinovata sarbatorire a unui onomastic – N. Ontanu. Este cam ciudat, pentru un PhD si conducator de doctorate, ca nu-si aminteste numele acelor “tineri” invitati mai speciali. Ma mai întreb de ce rezultatul unor alegeri câstigate LA LIMITA nu a fost reanalizat de BEC si AEP prin renumararea voturilor, sau de ce buletinele de vot de la referendumul din 29-VII-2012 au fost confiscate ! . . . Si s-au anulat cele 7.4 milioane de voturi cu DA mai ales pe baza unui quantum de electori aberant ; tot în Catavencii a aparut un articol relevant în acest sens, “România umflata”. Iar finalul articolului (asa cum aprecia si comentatorul releniki) este exceptional.

 8. Cărăuşule , eşti la fel de imbecil ca releniki!
  Reanalizarea rezultatului alegerilor din 2009 ar fi relevat că ambele tabere au furat ca-n codru.Ai lui Băsescu au fost mai eficienți (chiar cu sprijinul structurilor de forță ale statului).
  Între hoți nu se dezgroapă morții.

 9. vise…base, cu toata gasca lui ( si cu sprijin puternic din exterior ) s a xxxx pe 7,4 mil de romani ce se saturasera de el. si continua s o faca 🙂

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.