Home / Serial killer / Cine a ucis-o pe Olivia Lake

Cine a ucis-o pe Olivia Lake

Zoom

Totul se termină pentru Olivia Lake, o J.K. Rowling americană care cîștigă basculante de bani scriind cărți pentru copii, cînd, în toiul petrecerii de ajun de An Nou, dispare din biroul-atelier anexă a casei sale de multe milioane de dolari din minicartierul exclusivist de bogătani simandicoși, lăsînd în urmă doar o podea și un ciocan mînjite de sînge.

Deși cadavrul lipsește, ancheta șerifului îl înfundă rapid pe primul suspect și cazul pare rezolvat. Patru ani mai tîrziu, însă, sora pușcăriașului care susține că-i nevinovat, dar nu-l ascultă decît pereții, și noul șerif, fostul adjunct avansat după pensionarea șefului, care are încă niște dubii, încep să-și pună întrebări și să găsească alte răspunsuri, declanșînd o investigație ad-hoc devenită oficială abia cînd scheletul scriitoarei e descoperit întîmplător în albia rîului din apropiere. Există o mulțime de potențial criminali și de piste posibile: chiar și la menopauză, Olivia era încă atractivă, nu numai din punct de vedere material, ci și fizic, dar atrăgea doar eșecuri în relațiile intime, aproape fiecare individ din cercul său de apropiați prezent la revelion avînd și motivația, și oportunitatea ca s-o trimită să scrie cărți printre îngeri.

Cine să fie ucigașul? Barmanul cu pretenții de pictor subapreciat pe care Olivia îl găzduiește în schimbul unor lucrări de mentenanță casnică, cu gînd să-l pună să-i verifice nițel și patul? Proaspătul logodnic, escrocul sentimental aflat în misiune secretă de seducere-convingere ca s-o determine să-și vîndă proprietatea? Vecinul interesat de tranzacție, care l-a angajat pe marele amorez printr-un interpus? Șeriful, fostul prieten căruia i s-au dat papucii după prima întîlnire? Grădinarul care a descoperit scena crimei? Menajera hispanică fugită în Mexic imediat după discuția cu polițiștii? Scenaristul? Ei da, ăsta ar fi răspunsul corect, dar cui i-a pus ciocanul în mînă?

Experiment inedit lansat pe două platforme, aplicație video interactivă pentru iOS/Android și serie TV de șase episoade, Mosaic vrea să fie un who-done-it care-l implică total pe jucător/telespectator în lumea sa misterioasă. Vrea, dar nu este, pentru că povestea incoerentă, scrisă neglijent, plină cu personaje care-și schimbă inexplicabil comportamentul, indicii inutile sau false și faze tip ghicitoare rămase în final neelucidate, nu prea funcționează. Revenind la criminalul serialului, dacă Agatha Christie, maestra genului, ar fi fost consultant de specialitate al acestui proiect, i-ar fi dat vreo două capace după ceafă și l-ar fi trimis să rescrie scenariul de la zero.

Mosaic, 2018-?, ficțiune detectivistică mediocră spre slabă, scris de Ed Solomon și regizat de Steven Soderbergh, difuzat de HBO Go.

(497 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.