Home / Istorie / Cîntece sătești cu Lady Goga

Cîntece sătești cu Lady Goga

Înainte să ajungă fascist, Octavian Goga a fost un poet patriot unionist, dedicat trudei țărănești și nostalgiei agrare. S-a născut în 1881, la Rășinari, într-o familie de dascăli populari. Iosif Goga, tatăl viitorului poet, era un preot ortodox tuns după moda pașoptistă, însuflețit de ideile primatului daco-getic și de statul lui Burebista. Învățătoarea Aurelia Bratu, mama, era o frumusețe rustică răpitoare, pe care preotul Iosif a răpit-o în ciuda celor zece porunci.

Octavian a copilărit pe dealurile care urmau să-l fascineze pe Cioran și a respirat aerul parfumat cu zmeură, fragi, protocronism și întregire națională. Atunci s-a născut sensibilitatea lui pentru munca sălbatică a țăranului, lipsită de satisfacții și presărată cu sadism boieresc. Micul Goga a ascultat greierii și cucii pînă cînd, din fluieratul general al naturii, s-au întrupat ritmul și versurile supliciului agrar. Toată viața, poetul Goga a cîntat la umbra opincii țărănești, afundat în glod, jale și melancolie sătească. Arta lui glorifică drama plugarilor, a clăcașilor, preamărește suferința dascălului și a dăscăliței, plînge pe umerii provinciilor românești separate de Carpați. N-ai zice că în această lirică a năpastei și a sufletului rustic dormea verva celui mai antisemit și mai nazist premier al României din toate timpurile.

Octavian Goga a făcut liceul la Sibiu și la Brașov, iar Facultatea de Litere și Filosofie a început-o la Budapesta. A terminat-o la Berlin, în 1904, de unde, cu valiza plină de iluminism românesc și simțăminte pastorale, s-a repatriat.

În 1906, cînd s-a însurat, avea deja faima unui publicist ambițios și aura unui poet transcarpatic. Publicații ale vremii, ca Tribuna, Familia, Luceafărul, îl declaraseră talent federal românesc, în perspectiva alipirii istorice. De aceea, căsătoria cu fiica lui Partenie Cosma, directorul Băncii “Albina” din Sibiu, a fost considerată proporțională, după criteriul aportului de valori. În lada de zestre, tata-socru, care era cel mai bogat om din Transilvania, i-a instalat un conac, cîteva proprietăți și o rentă care umplea de ridicol jelania lui țărănească. Pe fata bancherului o va părăsi abia 14 ani mai tîrziu, cînd cîntăreața Veturia Triteanu și Legiunea Arhanghelului Mihail îi vor picura în urechi o nouă muzică.

Pînă una-alta, la 25 de ani, Octavian Goga era un tînăr poet milionar pe care pătura asuprită îl citea la lumînare, lăcrimînd și trăgîndu-și mucii.

(5987 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Păcat că nu a fost loc și pentru Dăscăliță în această scurtă (și aspră) evocare a lui Goga. Domnișoara merita menționată cu atît mai mult cu cît episodul pune în lumină un patriotism natural și normal, opus celui extremist al lui Goga.

  2. Oooooo Goga!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.