Home / Freaking news / Civismul renaște sub ochii orbilor

Civismul renaște sub ochii orbilor

Zoom

Mai mare frustrare decât rezultatul alegerilor din 11 decembrie nu cred să fi provocat decât alegerile din 1992. Și atunci, și acum, o minoritate foarte activă în propriul său sân avea impresia că adevărul este evident și că hoții, corupții, penalii și bandiții, plus comuniștii, oamenii Moscovei și proștii, săracii & asistații social nu vor avea cum să câștige. Convingerea asta a ținut loc, în cazul unora, și de program electoral, și de strategie de campanie, și de realitate. Iar realitatea a fost crudă. Oamenii au preferat, iar, promisiunile și n-au prea avut chef să voteze disprețul.

Probabil că nici măcar cei care au votat în masă cu PSD-ul nu au citit programul de guvernare sau toate promisiunile făcute de către cei pe care i-au ales. Era și greu, pentru că, se pare, doar Drganea știe programul de guvernare în toată complexitatea sa. La fel de probabil e ca, după 27 de ani, nimeni să nu mai fi crezut că toate promisiunile alea înșiruite de PSD vor fi respectate. Suntem atât de obișnuiți ca delirul electoral să nu fie respectat ulterior, încât promisiunile fac deja parte dintr-un ritual, un joc în care ei scornesc noi și noi momeli la care noi doar ne facem că punem botul.

Numai că tocmai s-a schimbat ceva. Din cauza frustrării și a înfrângerii extrem de dureroase, din cauza faptului că mecanismul de tip Băsescu n-a mai funcționat, iar rezultatul de la urne n-a mai putut fi întors la Cotroceni (deși s-a încercat) ca în 2004 și 2009, susținătorii loser-ilor au început să fie cei mai atenți supraveghetori ai promisiunilor electorale făcute de către PSD. Ceea ce e bine. În sfârșit, un număr mare de oameni monitorizează cu atenție realizarea unui program de guvernare. Așa se face că toată lumea știe acum că eliminarea scutirii de la plata CAS și a CASS a salariilor de peste 10.000 de lei net nu figura în programul de guvernare. Iată o măsură luată pe genunchi, ce nu era anunțată dinainte și care afectează grav populația. În lipsa frustrării despre care tot vorbim, această informație esențială ne-ar fi lipsit. Cum ne-ar fi lipsit, tuturor celor mai puțin atenți, și previziunile care spun că PSD nu-și va îndeplini nici măcar o mică parte dintre promisiuni, pentru că nu are cum.

Alegătorii PSD au fost amorțiți repede cu câteva creșteri salariale de fațadă, dar ei habar n-au ce-i așteaptă. Dacă vor ajunge, în câteva luni, să câștige nu salariul minim pe economie, ci peste cinci salarii medii pe economie, atunci vor fi puși să plătească impozite la fel ca toți cetățenii, fără scutiri. Căci dacă în fața legii trebuie să fim toți egali, în fața fiscului ăia cu venituri mai mari (vreo 34.000 de oameni) au dreptul de a fi mai egali și mai scutiți.

Însă e bine că adversarii se monitorizează între ei. Peste patru ani, în campania electorală pentru parlamentare, penalilor de mai an li se va putea da cu nerealizările în cap. Până atunci, însă, n-ar fi rău ca și USR-ul, de exemplu, să se gândească la un proiect de țară, eventual la un program de guvernare. Căci dacă, prin absurd, ar fi câștigat alegerile de anul trecut, nimeni n-ar fi avut ce să le reproșeze, ei nepropunându-și să facă absolut nimic. Dacă nu vor avea timp pentru a creiona proiecte și programe, fiind prea ocupați cu reportajele din Parlament pe care le scriu pe Facebook, peste patru ani se vor afla într-o situație imposibilă: nici idei, nici realizări, ba mai vor fi și nevoiți să se laude singuri, după ce le vor fi luat pâinea de la gură ziariștilor independenți care i-au susținut necondiționat.

(1028 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. După ” Corida ” de la alegerile parlamentare , PSD-ul va pierde rapid din altitudine. Iar la prezidențiale se vor prăbuși .Iar.
    Programul de guvernare este ceva de genul ” Apuca cine poate ” sau „Ia si fugi „.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.