Home / Anticrizul / Clujul, aruncat într-o groapă cu bani publici

Clujul, aruncat într-o groapă cu bani publici

Zoom

O mai ținem puțin așa cu gunoaiele, că prea e un subiect fierbinte, mai ales în perioada aceasta, în care codul roșu de caniculă se simte și la tomberoanele trecute de „preaplin” de pe străzile orașelor. Sigur, au și oamenii vina lor, că prea e societate consumeristă și se mai și aruncă ridicol de mult, dar hai să zicem că oamenii nu pot mai mult și să vorbim despre eforturile necontenite pe care autoritățile județene din Cluj le fac pentru proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care în 2017 împlinește frumoasa vârstă de cinci anișori. Atâta doar că are niște probleme la cap și încă nu a început să meargă în picioare. Și nici nu are vreo perspectivă îmbucurătoare, atâta timp cât ești genul care nu se declară fericit în momentele în care află că banii publici sunt cheltuiți aiurea.

În anul 2012, Uniunea Europeană trimitea la Cluj un buget de 107 milioane de lei, bani cu care Consiliul Județean Cluj să facă o groapă de gunoi undeva în afara orașului. Ca o coincidență, proiectul a fost amplasat lângă Centura de Diamant a orașului, dar nimeni nu se gândea că proiectul centrului de deșeuri se va molipsi de risipită de ban public și va ajunge ca în cinci ani nu să fie funcțional, ci doar să coste de două ori mai mult decât era prevăzut inițial. De la 35 de milioane la 70 de milioane mai precis, atât cât ar putea, în final, să coste partea din proiect care se referă la groapa efectivă.

Și te gândești că ce mare minune o fi să sapi o groapă. Și chiar nu e. E drept, groapa trebuie să fie ecologică și nu e de nivelul la care ai săpa-o cu hârlețul, dar și 70 de milioane de lei sunt bani. Bani prea puțini ca să achite toate costurile prostiei, în condițiile în care prețul a sărit în aer de așa natură pentru că proiectul și dealul au luat-o la vale. Pentru că da, ce loc mai bun să sapi o groapă decât sub un deal, care evident că a venit direct în capul constructorului. S-a rezolvat între timp, doar toate scamatoriile au costat undeva la 40 de milioane de lei, bani cu care s-au plătit lucrări aiurea și lucrări la dealul surpat. Și numărătoarea poate continua, pentru că groapa are potențial.

(111 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Deci, e o groapă de potențial!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.