Home / Români, treceţi furtul! / CNAS face și nu face ordine

CNAS face și nu face ordine

Zoom

Așa muribundă cum e, presa mai reușește, uneori, să dea cîte un șut imposturii. Scris în ideea ca, dacă nu-i putem opri, măcar să-i speriem, articolul publicat în ediția trecută, “La CNAS jocurile au fost făcute. Merge în continuare!”, a avut efectul scontat. Candidata cu dosarul făcut pe genunchi la șefia Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, Carmen Stoica, a aruncat prosopul, neprezentîndu-se la proba scrisă a concursului pentru ocuparea postului vacant de președinte-director general al instituției respective, desfășurată joi, 11 mai, la sediul CNAS. În urma publicării articolului respectiv, am avut o scurtă discuție, via telefon, cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea. Acesta ne-a explicat că funcționarii care au preluat dosarul doamnei Stoica au constatat că dumneaei depusese actele care să-i ateste vechimea de șapte ani în specialitate și experiența de cinci ani în funcții de conducere – adică exact reperele pe care noi susțineam, în articol, că onor candidata nu le poate justifica –, astfel încît oamenii fuseseră nevoiți să-i valideze înscrierea la concurs. Mai departe – a continuat președintele CNAS – e sarcina altor instituții să verifice dacă nu cumva acele acte sînt false… Perfect, i-am replicat noi domnului Burcea, vă facem o solicitare în baza Legii 544/2001, prin care vă rugăm să ne trimiteți acele acte ori, pur și simplu, datele din curriculum vitae al lui Carmen Stoica din care să rezulte că aceasta îndeplinește condițiile menționate mai sus. Pînă la ora redactării acestui text, n-am primit nimic de la CNAS, dar avem o doză inepuizabilă de răbdare… Pe de altă parte, același domn Burcea ne-a mărturisit că, în momentul în care a fost instalat în funcția de președinte al CNAS, pe 21 martie a.c., prima problemă cu care s-a confruntat a fost generată de neprofesionalismul și greșelile de management săvîrșite de interimara de la Timișoara, Carmen Stoica, pe care a schimbat-o, de altfel, din funcția de președinte-director general interimar în data de 3 mai.

Autodeclarîndu-se fan al transparenței și corectitudinii, Marian Burcea promite că la CNAS va domni, de aici înainte, legalitatea… Nu știm, însă, ce părere au despre asta subalternii din imediata apropiere a președintelui: dacă ne aruncăm o privire pe organigrama CNAS, observăm, de exemplu, că fostul președinte al instituției, Radu Țibichi, actual director general, rămîne al treilea om ca importanță în CNAS. Or, acest domn Țibichi este exact cel care a instalat-o, în vara trecută, pe Carmen Stoica la șefia Casei de Asigurări de Sănătate a județului Timiș și, mai mult, cel care ne-a explicat – scoțînd la înaintare biroul de presă – că, dacă ești conducător interimar, nu ai nevoie nici măcar să fi absolvit patru clase, darmite să ai șapte ani de vechime în specialitate și cinci ani de experiență în funcții de conducere, ci doar să îndeplinești cîteva condiții elementare (cetățenie română, domiciliu stabil în România etc.)!

Așa cum orice călătorie de o mie de mile începe cu primul pas, și curățenia pe care președintele CNAS susține că o demarează în instituție ar trebui să înceapă printr-o interpelare adresată predecesorului său, care ar trebui obligat să își justifice decizia aberantă luată anul trecut.

(11 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.