Home / Scriitori / Colonelul romancier de pe vremea lui Ceaușescu, devenit romancier mason după aceea

Colonelul romancier de pe vremea lui Ceaușescu, devenit romancier mason după aceea

Zoom

Din colonel la MAI și redactor-șef la revista Pentru Patrie, romancierul Olimpian Ungherea s-a făcut mason după revoluție. Pînă în ‘89 scria proză polițistă cu milițieni. Nici el nu mai știa cîte cărți scrisese. Ungherea avea acel soi de cordialitate exagerată a oamenilor cu funcții care voiau să pară populari. Cînd publica ceva în volum, colonelul avea grijă să trimită exemplare cu dedicație criticilor și redactorilor-șefi ai publicațiilor de cultură. În plicurile în care Ungherea expedia noua apariție se afla și o carte de vizită a autorului. Cel puțin așa se spune. L-am văzut o singură dată pînă la evenimentele din 1989. Apoi l-am mai văzut o dată pe vremea cînd era mason și cînd cordialitatea lui căpătase un halou misterios, ușor ridicol.

Cînd era redactor-șef la Pentru Patrie, scriau criticii despre el, lăudîndu-i cărțile pe întrecute. Nu-l proclamau chiar autor de capodopere ale genului polițist, dar insistau asupra meritelor lui, încît, epitet după epitet, cronicatul avea de ce să fie încîntat de fiecare cronică în parte. Pe atunci citeam toate revistele de cultură de la noi, așa că puteam inventaria cu destulă exactitate cronicile despre un autor sau altul. Ungherea era unul dintre răsfățații cronicarilor vremii. I-am citit o carte. Mi s-a părut slăbuță spre anemică, așa că l-am întrebat pe Radu G. Țeposu, cu care eram prieten, de unde i se trăgeau elogiile olimipanului Ungherea. Țepi m-a lămurit rapid. Colonelul-prozator era o relație. Aveai nevoie, să zicem, de un pașaport turistic, Olimpian îți netezea drumul spre obținerea lui.

Ungherea nu făcea minuni, dar se știa că o recomandare din partea lui era aur curat, la pașapoarte. Marea lui specialitate erau carnetele de conducere a vehiculelor de tot soiul care-și pierdeau greutatea specifică pentru o lună sau pentru trei, după cum decidea Miliția de la Circulație în urma procesului-verbal al agentului constatator. Olimpian le recupera imediat, încît criticii literari care aveau carnet de conducere se înghesuiau să scrie despre cărțile lui. După 1990 însă, cînd Ungherea se făcuse mason, scriau despre el nu numai comilitonii de lojă, ci și unii dintre criticii literari conducători auto. Unul dintre ei, nu-i dau numele, mi-a explicat de ce continua să fie suporterul mediocrității literare a romancierului Ungherea. Nu știa cît de important era olimpianul printre masoni, dar cuvîntul lui te mai putea salva în noua Poliție de suspendarea carnetului.

(1364 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Si eu aveam un vecin colonel de militie, Nicolae Ciocan, dar pentru cā nu-l puteam lāuda public nicāieri, m-a repezit singura datā când i-am cerut ajutorul. Ticāloasā tagmā.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.