Home / Scriitori / Conspirația imbecililor

Conspirația imbecililor

Zoom

Deunăzi, toate filialele Uniunii Scriitorilor și, evident, toate mail-urile membrilor au primit următorul mesaj:

„Stimați colegi,

Dl Dan Lungu v-a invadat e-mail-urile personale, atacîndu-ne că punem în pericol legea suplimentului de pensie, noi, cei care am inițiat în primul nostru mandat, în anul 2006, această Lege și care de atunci o susținem în toate împrejurările.

În aceleași informări mincinoase, dumnealui se prezintă ca un apărător al drepturilor membrilor Uniunii Scriitorilor din România. Numai că lucrurile stau exact pe dos: dl Dan Lungu se numără printre inițiatorii unui proiect de lege depus în Parlament, care prevede abrogarea tuturor pensiilor speciale, în afară de cele ale militarilor și cele ale magistraților. […]

Cel care pretinde că luptă pentru drepturile scriitorilor în realitate a făcut demersuri ca senator împotriva drepturilor breslei noastre.

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România”

Impardonabil! Ce mizerie! Carevasăzică cu machiaverlîcuri din astea se ocupă mizerabilul, nifilistul… Bine că, măcar în ceasul al doișpelea trecute fix, vine cineva să facă lumină. De fapt, întuneric. Pentru că comunicatul e o minciună de la un cap la altul. Păi, să numărăm steagurile, coane Conducere.

Legea 8/2006 spune clar că nu e vorba de nici o pensie specială. Ci de o indemnizație oferită artiștilor cuprinși într-o uniune de creație, constituită după OG 26/2000. E clar că la USR (scriitori) nimeni nu știe despre ce e vorba. Habar n-au mititeii ce susțin cu atîta patos. Însă proiectul de lege pe care îl promovează acum partidul USR se referă la altceva, la rușinea națională numită pensii speciale, cea care vîră un purcoi de bani în buzunare clientelare. Lucrul indignează, pe bună dreptate, marea majoritate a cetățenilor. Pînă aici, totul e clar. Indemnizație ≠ pensie specială. Indemnizațiile se justifică prin taxele plătite de artiști, dar care nu au fost luate niciodată în considerație de instituțiile abilitate.

Să vedem, însă, cum stau lucrurile, citez, cu „noi, cei care am inițiat în primul nostru mandat, în anul 2006, această Lege și care de atunci o susținem în toate împrejurările”. Aici, dragă Houston, avem o problemă. Mare. Proiectul de lege e elaborat în 2005, de pictorul Zamfir Dumitrescu (PSD), în colaborare cu președintele de atunci al Uniunii, Eugen Uricaru. Nici dl Nicolae Manolescu, nici dl Varujan Vosganian nu aveau vreun rol de decizie. Dl Manolescu fusese membru PNL, de unde s-a retras (dar nu de tot, dovadă că guvernul PNL avea să-l trimită ambasador la UNESCO în 2006, pentru 12 ani), iar dl Vosganian era membru de vază, urmînd a deveni ministru de Finanțe. De dl Gabriel Chifu nu mai vorbesc. N-are importanță decît în măsura în care nimeni din conducerea actuală nu a participat la luarea vreunei decizii. Proiectul de lege e prezentat în Parlament în 2006 și este susținut – țineți-vă bine! – de Adrian Păunescu și de Gheorghe Funar. PNL votează împotrivă. Da, ați citit bine. Uniunea Scriitorilor, prin reprezentantul ei, votează împotrivă. Asta e povestea.

Ajuns la sfîrșitul micii și modestei mele relatări, cad pe gînduri. Dar dacă nu e vorba de imbecilitate, ci doar de ticăloșie? Vorba prezidentului (onorabilul domn Nae Caț…): À bon entendeur, salut! 

(370 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.