Home / Ghidul călătoriilor de iarnă / Crasna. Serbarea de An Nou vechi

Crasna. Serbarea de An Nou vechi

Zoom

Am fost la serbarea de An Nou vechi. E sat de români în Ucraina urîcioasă. Malanca se cheamă jocul de măști din noaptea de An Nou. Fiece familie își face mască și umple ulițele după opt seara. Se bea pînă la delir, se iubește pe nebăgate de seamă. Nu știi unde ajungi, nu știi unde ajungi, n-ai de ce să te trezești. Vodca se vinde și se bea la kil. Nu există suta de grame. Femeile sînt iubărețe, dornice cehovian de plecat la Moscova.

Timp efectiv de ajuns în Crasna: 12 ore dus, 12 întors.

Drum E85 București-Siret. Apoi, Siret-Crasna. După Siret, fără să cunoști limba rusă sau drumul, nu prea nimerești. În Crasna, limba română e legea.

Popasuri: Marginea Suceava, Pensiunea „Memory“ – Sucevița, Cernăuți Ucraina. Popasuri de shopping-mîncare-dormit. Și la dus, și la întors.

Motivul: Malanca, joc de măști în Crasna, cu ocazia Anului Nou. Malanca durează două zile, pînă în seara de Sfîntul Vasile.

Ce e bine, ce e rău: Un turism adevărat nu există. Și fără hodină și mîncare la localnici te descurci greu. Să nu vorbim despre net. Gazda noastră avea; în general, e un moft. Să nu vorbim despre minime condiții de igienă. Gazda noastră avea baie-toaletă. Cei bogați au, ceilalți, aleatoriu. În rest, toaleta e-n fundul curții.

Oamenii sînt ospitalieri cu adevărat. De un bun-simț ieșit din comun. Dar un uichendist fără un sprijin adevărat e pierdut în spațiu, mai ales pe timp de iarnă și-n prag de An Nou, stil vechi. Așa că e bine să-ți aranjezi o gazdă.

Costuri: Benzina este de bază – 7 milioane. În rest, mîncarea este destul de ieftină. Se poate trăi și cu mîncare de la supermarket, unde icrele roșii, pateul de iepure-gîscă-rață sînt între 8-9 și 15 grivine. Iată cumpărătura mea de 20 de euro: pește murat (cutie 1 kg), pește cu mirodenii, brînzet (un fel de cașcaval, juma de kil), icre roșii (2 cutiuțe), ciocolată, sticlă vodcă cu ardei iute.

Mîncare: Greu de adus aminte. Noaptea de Anul Nou a fost una de ospeție. Unde ne ducea Ana, zisă Țuca, gazda noastră, ni se întindea masa. Voi înșirui aici mai mult ce mi-a plăcut mie, lucruri gospodărite la Țuca acasă: borș roșu (din sfeclă), șubă („tort“ de pește-legume-maioneză), prune afumate cu sîmbure de nucă și lapte vanilat. Nu mai vorbesc de feluri de răcituri, cîrnați, salamuri, brînzeturi. Toate făcute-n casă și felurite la gust.

Băutura: Regele și regina călătoriei au fost vodca cu ardei iute și miere. Sucul de mesteacăn ne-a stins delicat setea. Vodca la restaurantul lui Țucu se vindea la sticlă. 20 de grivine sticla de un kilogram.

Ce-ți poți dori altceva decît Malanca? O petrecere a întregului sat la trecerea dintre ani. Să nu credeți că n-am observat stridențele, un pic kitsch-ul îmbrăcăminții, stridențele de tot felul. Dar ne-am simțit bine și asta a contat.

        

Note

Locație: 8 (gazde curate).

Acces: 9 (drumul de Suceava și apoi spre Cernăuți, dar te abați din drum după semne).

Cazare: 8.

Potol: 10 (se mănîncă la gazde vînat, ciorbă de sfeclă, prune afumate cu vanilie).

Distracție în zonă: Serbare de An Nou.

Preț: cît vrei să bei, vodca e trei euro kilu’.

Pont: Nimerește chiar de Malancă, e dezlănțuire de omenesc.

(5609 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.