Home / Scriitori / Cu cine voia să se bată, de fapt, Mirel Palada

Cu cine voia să se bată, de fapt, Mirel Palada

Zoom

Pînă săptămîna trecută n-am văzut decît la alții bătăi prin studiouri de televiziune, în direct la ei și retransmise la noi. Nu mai zic de încăierările generalizate de prin parlamentele altor nații. Și mă gîndeam că ai noștri, orișicît, își zic ei ce-și zic, dar nu-și trag concluziile cu pumnul și nu vor să-și convingă adversarul încercînd să-l dea cu capul de masă, ca să le priceapă argumentele.

Auzisem despre Mirel Palada că a făcut arte marțiale, dar mă gîndeam că distinsul sociolog voia să-și folosească în sporturi de contact energiile neconsumate. Și eventual să mai scape de kilogramele în plus, fără să tragă de fiare prin săli de fitness. Am stat de cîteva ori lîngă el prin studiouri de televiziune. Părea manierat, chiar protocolar, însă excesiv de dornic să-și facă din vorbe preopinenții. Asta îl făcea să se agite pe scaun pînă îi venea rîndul.

Metamorfoza lui a început după ce a ajuns purtător de cuvînt al Guvernului Ponta. Palada era ca ucenicul vrăjitor. Îl luaseră de nas aburii puterii ale cărei vorbe le rostea înaintea jurnaliștilor, mai și punînd de la el. Totuși, în scris era el mai paraponisit. Avea complexe de judokan al culturii și de flăcău tomnatic dornic să se chivernisească de pe urma sociologiei, ca  precursorii săi care au ajuns crapi îmblăniți în politică.

Nu m-am gîndit atunci că Palada, care-și luase și pseudonimul Turambar, cu care făcea scenarii sociologice curățele și anticipări ce s-au dovedit de multe ori adevărate, nu mai încăpea în pielea lui. Dar cu privirea lui umedă și cu micile sale rictusuri, de om iritat că nu i se recunosc meritele, Palada și-a luat complexele în sacoșă, la Guvern.

Cînd Victor Ponta i-a luat jucăria de purtător de cuvînt, dar l-a păstrat la Palatul Victoria, tot mai neînțelesul Mirel a început să facă politică pe cont propriu. Adică, atunci cînd Ponta a abandonat premieratul, el a sărit în barca partidului lui Ghiță. Sociologul s-a înșelat. Ghiță n-a intrat în Parlament și atunci cred că l-a apucat amocul pe ghicitorul politic cu pseudonim. Așa că n-a fost decît o chestiune de moment cînd va sări judokanul Mirel la bătaie într-un studio de televiziune. Cred, însă, că i-a cășunat pe Mihai Goțiu, senator și vicepreședinte al Senatului, care l-a acuzat de nesimțire la B1 TV, din pricină că-l tot întrerupea, fiindcă Palada a avut o epifanie. În timp ce acest Goțiu, pe care nu dă două parale, e ditamai senatorul  și vicepreședinte al Senatului, el, marele Palada, taie frunză la cîini în partidul lui Ghiță și-al bărbuței extremiste care cînta beată, cu Sebastian Ghiță de gît, „Noi sîntem români!”.

Mă îndoiesc însă că, la tribunal, Palada va putea susține că el, de fapt, la B1 TV, n-avea nimic împotriva lui Goțiu, ci o poftă imensă să-și tragă pumni singur și să se dea cu capul de masă. Dar ca să nu pară bun de balamuc, s-a mulțumit să-i aplice lui Goțiu ce a învățat el la lecțiile de judo.

(1364 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.