Home / Serial killer / Cu Nașul la psihiatră

Cu Nașul la psihiatră

Zoom

Ce mai înseamnă să fii mafiot în secolul XXI? Păi, mai nimic, în sensul clasic al cuvîntului: de la contrabanda cu alcool și răfuielile gangsterești ale trecutului, crima organizată a evoluat în era Internetului înspre clonare de carduri, spălare de bani și racolare de sinucigași spălați pe creier de site-urile teroriste. Mafioți pe stil vechi mai există doar în The Sopranos, în comunitatea de origine italiană din New Jersey păstorită de Tony Soprano, un Naș care-și împarte timpul între afacerile oficiale ale clanului (clubul de strip-tease, măcelăria, firma de salubritate), casă și, după cîteva episoade de pierdere a cunoștinței, cabinetul psihoterapeutei dr. Jennifer Melfi, la care ajunge stresat de multiple probleme familiale, fie că-i vorba de mama, soția, copiii sau amantele, fie de locotenenții sau partenerii săi din famiglie care au vreo cerere care așteaptă să fie rezolvată.

Pentru că, odată ajuns în poziția asta de Don, stipendiată substanțial de obolul săptămînal al enoriașilor din parohia pe care ai negociat-o cu ceilalți Nași din zonă, ai responsabilitățile unui CEO al situațiilor de viață și de moarte ale membrilor organizației: să decizi cine urcă în ierarhie și cine coboară, prin dispariție, după ce-a stricat în vreun fel ploile afacerilor familiei. O mare familie în care se împart plicuri cu procentele cash obținute de la dealer-ii de droguri, din jocuri de noroc, prostituție, taxe de protecție și alte biznisuri dintr-astea și se vorbește pe față de onoare și respect, pentru ca prin spate să izbucnească confruntări violente provocate de cei care consideră c-au fost nedreptățiți. O lume a durilor, bazată pe loialitate și supunere necondiționată, în care, oricine ai fi, dac-ai făcut vreo greșeală, te poți trezi oricînd vorbind cu peștii, cu brățări de beton la încheieturi.

Ședințele de psihoterapie sînt doar un pretext pentru a dezvolta latura emoțională a personajului Tony, care nu e chiar o brută insensibilă: conștiința și doza de Prozac îi trimit periodic mesaje în vis pe care încearcă să și le explice. Printre fantezii sexuale, frustrări, vinovății, remușcări reprimate și alte conflicte interioare mai mult sau mai puțin complicate, monologurile Don-ului din New Jersey dezvăluie caracterul dificil al unui mafiot cu o copilărie marcată de niște părinți foarte severi, deseori incapabil de empatie cu cei din jur, obsedat de depresia pe care crede că a moștenit-o genetic.

Considerat unul dintre cele mai bune seriale ale istoriei TV, un The Goodfather al televiziunii, The Sopranos se privește chiar și acum, la zece ani după difuzarea ultimului episod, cu plăcere și interes, chiar dacă destinul personajelor și cursul evenimentelor sînt dinainte știute. Tony Soprano a fost rolul vieții pentru James Gandolfini, care, acum patru ani, s-a dus să schimbe impresii de Naș cu Marlon Brando.

The Sopranos, 1999-2007, saga unei famiglii de mafioți din New Jersey, creat de David Chase, difuzat original de HBO, disponibil pe HBO Go.

(497 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.