Home / Bibliomania / Cum e cînd, într-o tragedie, faci cu ochiul

Cum e cînd, într-o tragedie, faci cu ochiul

Zoom

Toate cărțile pe care le-am citit despre războaiele din fosta Iugoslavie m-au întors pe dos. M-a deprimat cruzimea îngrozitoare a combatanților care nu mai știau ce să născocească pentru a-și omorî în chinuri inamicii. M-au scos din sărite pasivitatea comunității internaționale și impotența trupelor ONU și m-a înspăimîntat ușurința cu care politicienii bolnavi de putere au stîrnit aceste războaie între oameni care au ajuns să-și omoare vecinii și prietenii, de parcă ar fi fost apucați de o nebunie colectivă.

Pe atunci în România se cîștigau bani mulți din contrabanda cu benzină și motorină. (N-ar fi de mirare dacă am afla că și compatrioții noștri contrabandiști au alimentat cu combustibil aceste războaie.) Cînd s-a făcut pace, au ajuns în fața tribunalul internațional de la Haga cîțiva dintre politicienii care au pus la cale aceste războaie și tot cîțiva dintre executanți, printre care și generalul sîrb Radko Mladici. Generalul a trăit 15 ani în Serbia, la Belgrad, nu pitit prin cine știe ce sat uitat de lume, după ce a fost dat în urmărire internațională. Ana, fiica lui, s-a sinucis la 23 de ani, cu cîteva zile înainte ca Mladici să înceapă ultima și cea mai sîngeroasă parte a campaniei sale din Bosnia-Herțegovina.

Romanul Clarei Usón, Fiica Estului, o are ca protagonistă pe fiica generalului Mladici. Dar în afară de povestea ei, se aud în carte mai multe voci, ale celor care au cunoscut-o și care vorbesc despre propriile lor povești, dar și despre războaiele care au dus la dispariția Iugoslaviei. Pentru acest roman, Clara Usón, spanioloaică get-beget, și-a făcut o documentare minuțioasă, la fața locului și a avut parte și de traduceri ale discursurilor politicienilor războiului din partea unor foști cetățeni ai Iugoslaviei.

De unde li s-a tras spaniolilor interesul față de acest roman care a ajuns la a șaptea ediție și care a primit, pînă acum, două premii importante din partea criticii? Poate și din cauza războiului civil din Spania, dar cu siguranță din cauza mișcărilor de independență, unele violente, din Țara Bascilor și din Catalonia, care au apărut în Spania după moartea generalului dictator Francisco Franco. Ceva asemănător s-a întîmplat în Iugoslavia după dispariția lui Tito, croatul comunist care a ținut Iugoslavia unită, cu o mînă de fier, băgîndu-și în pușcărie adversarii politici sau lichidîndu-i.

Culmea e că tocmai politicienii comuniști care l-au slugărit pe Tito sînt cei care apoi au pus la cale sîngeroasa dezmembrare a Iugoslaviei. Vocile din romanul Clarei Usón sînt suficient de nuanțate încît să o crezi pe ansamblu, deși sînt convins că în nici una dintre țările care au rezultat din Iugoslavia lui Tito romanul ei nu va fi privit cu ochi buni. Fiindcă Fiica Estului nu e o poveste a eroilor, ci a victimelor, care se înrudește mai degrabă cu Viață și destin, capodopera lui Vasili Grossman, despre cel de-al doilea război mondial, decît cu oricare dintre romanele și cărțile memorialistice despre războaiele care au dus la dezmembrarea Iugoslaviei.

Sînt în acest roman multe pagini redactate în stil de proces-verbal, pentru culoare locală și pentru, mai ales, atmosfera care decurge din ele. Ele au noimă, chiar dacă le poți contesta autenticitatea în narațiunile personajelor. Mi s-a părut însă o tîmpenie din partea autoarei ca, în finalul romanului său, să o dea pe postmodernisme în care unul dintre personaje se adresează cititorului, că e scris și alte alea, convenții care nu se potrivesc deloc cu acest roman care vrea să te convingă de faptul că vocile care-l compun, înainte de a fi ale unor personaje, aparțin unor persoane care au trăit tragedia iugoslavă. Altfel – și pînă atunci –, Fiica Estului e un roman care merită să fie citit, chiar dacă autoarea nu-și dă seama că o asemenea tragedie nu poate fi tratată în cheia parodiilor postmoderne.

Clara Usón, Fiica Estului, traducere și note de Mariana Sipoș, Editura Polirom, 2017.

(1367 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.