Home / Şoapte / Cum procedăm cu PULA

Cum procedăm cu PULA

Zoom

Planul de Uniune Liberală Absolută, prescurtat PULA, nu s-a născut în mintea unui liberal, deși așa ar fi trebuit să se întîmple. Acest plan are la bază două teoreme ușor de demonstrat. Prima spune că dacă PNL mai stă în siajul fudul și suficient al lui Iohannis, se duce pe copcă. De aici apare o consecință imediată, aceea care cere un candidat liberal propriu, altul decît Iohannis, la președinție. A doua teoremă se referă la relația dintre existență și timp: liberalismul românesc e la limita existenței, fiindcă nu mai are timp. Consecința e și aici imediată: PNL trebuie să iasă din jocul mic, lipsit de personalitate și de personalități, și să-și extindă raza de acoperire la toată aria liberală, adică să cuprindă într-o horă liberală atît ALDE, cît și mișcările și înclinațiile liberale din societatea nepolitică.

PSD a început un proces de scufundare în dezamăgire, de pierdere a acelui plus de voturi mic-burgheze care i-au adus, pe baza promisiunii de scădere a taxelor și de creștere a investițiilor, cele 15 procente suplimentare din decembrie. Dar imersiunea nu va dura mult, fiindcă memoria publicului e scurtă și oamenii adoră să fie păcăliți din nou. Așa că cea de-a treia condiție a planului PULA e viteza.

PNL trebuie să accepte invitația făcută de ALDE. Orban trebuie să-i dea credit lui Tăriceanu și să înceapă convorbiri cu adevărat politice. PNL nu mai poate continua procesul de depersonalizare și de contracție. Are nevoie de claritatea pe care Tăriceanu a dat-o discursului său monomaniac. Nu înseamnă că liberalismul trebuie unificat în jurul urii anti-DNA, ci doar că retorica liberalilor trebuie să capete o claritate și o diversitate de idei de care duce lipsă.

Odată deschisă discuția politică asupra restart-ului unificator al mișcării liberale, și PNL, și ALDE urmează să-și marcheze cîștigurile politice. PNL redevine frecventabil și activ, își recapătă miza politică. ALDE iese din siajul PSD, rămîne la guvernare, dar pune în discuție la modul serios statul la remorca lui Dragnea. Aceste gesturi minimale de independență vor primi răsplata publicului. Ideea de unire în sine e pe placul maselor, iar proiectul unei lărgiri a puterii liberale poate redeștepta entuziasmul din epoca Antonescu.

Trăgîndu-și de sub Iohannis sprijinul electoral, PULA ar putea să-și împingă propriul candidat în turul doi. Iar acolo l-ar putea înfrînge pe Iohannis (pe care PSD îl urăște), dar, deopotrivă, l-ar putea înfrînge și pe candidatul PSD prin unificarea opțiunilor de dreapta în turul doi.

Iar dacă noul PNL ar cîștiga Președinția în 2019, drumul spre cîștigarea parlamentarelor (și chiar a localelor) în 2020 ar fi asfaltat cu șanse bune.

PNL și-ar dobîndi statura politică pe care dreapta o merită, iar mediocrul infatuat Iohannis și-ar reface numărul de case. Cu aia pe care le-o dă statul foștilor președinți, ar avea iarăși șase.

Deci, liberali, n-o mai frecați, luați Planul de Uniune Liberală Absolută în brațe!

(5989 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Ar fi foarte grav daca PNL s-ar duce pe copca. S-ar putea sa traga dupa el Frontul Plugarilor, Liga Apararii National-Crestine si Partidul National Agrar. Din fericire, nu si PNTCD, care pare indestructibil.

  2. Iohannis are un bazin electoral mare, poate câștiga prezidențialele singur (adică sprijinit doar de sistem, fara PNL). Problema penelistilor e că nu i-a ajutat niciodată. Din contră. Daca Iohannis era pe față de partea PNL aveau alte scoruri în alegeri, așa le-a tras-o cu USR (via sistem) de nu s-au văzut.

  3. „PNL redevine frecventabil” printr-o fuziune cu ALDE? Vreau si eu ce fumati.

  4. „Planul de Uniune Liberală Absolută, prescurtat PULA”, este ca si organul sugerat de acronim pentru un mosneag adica UTOPIE. Liberalii sunt specializati in spargeri nu in reunificari. Singura unificare facuta, cu PDL, i-a dus cel mai aproape de pierderea identitatii.

  5. Niciodată credit cu tariceanu( alde) !!!!
    Niciodată! Sa te unesti cu doavolul e ca si cum ye-ai uni cu dracul (citeste alde și psd)

  6. Genial scris!!

  7. @Tudor: genial, domnule! Genial.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.