Home / Serial killer / Cum să închiriezi, pentru 11 zile, o fabrică de bani

Cum să închiriezi, pentru 11 zile, o fabrică de bani

Zoom

 O minte diabolică a gîndit meticulos, pregătind în cîteva luni jaful perfect: ce-ar fi ca, în loc să dai atacul vreunei bănci în ale cărei seifuri poți avea surpriza să găsești contracte de împrumut pe rafturile cărămizilor de cash, să preiei direct controlul găinii de aur, tipografia care ouă bancnotele?

Mintea asta e a lui El Professor din serialul spaniol La Casa de Papel, creierul care, conectat permanent la un sistem de supraveghere extrem de sofisticat, supervizează din exterior echipa mușchilor, opt oameni îmbrăcați la fel, cu salopete roșii și măști cu fața lui Dalí, care pătrund în forță în clădirea imprimeriei de stat hotărîți să stea înăuntru cît timp presele tipăresc cei 2,4 miliarde de euro pe care și-au propus să-i împartă între ei. 11 zile sub asediul Poliției și al forțelor speciale, în spatele scutului format din cei 67 de ostatici, angajați ai tipografiei și vizitatori ai muzeului, folosiți ca monedă de schimb. Profesorul pare să se fi gîndit la absolut toate aspectele acestui plan care are pînă și variantele X și Z, dacă ceva se desfășoară altfel decît e programat să se întîmple. Ce nu poate, însă, controla sînt emoțiile, sentimentele și apucăturile mercenarilor recrutați pentru acest job îndrăzneț.

Început penetrant, ca un Ocean 11 în stil european, La Casa de Papel se blegește după cîteva episoade într-un fel de Prison Break romantic, în care twist-urile, cliffhanger-urile și alte trucuri hollywoodiene sînt combinate cu momente de telenovelă. Mai rău decît atît, pe măsură ce narațiunea se încurcă în tot felul de detalii nesemnificative, scenariul se duce la fund cu viteza unui topor scăpat în apă: profesioniștii jafurilor prezentați ca fiind crema specialiștilor lumii interlope devin niște amatori incompetenți care se ceartă și se f*t între ei, la propriu și la figurat, neglijînd supravegherea ostaticilor (o turmă de indivizi în care aproape nimeni nu are personalitate, în afara directorului bigam și a secretarei însărcinate), iar dom’ profesor începe să facă greșeli de elev care nu și-a învățat lecția, transformînd jocul de șah cu negociatoarea și șefa operațiunilor de salvare a ostaticilor într-o partidă în care matul se tranformă în pat. Operațiunea „Să ne tipărim singuri bugetul vacanței definitive pe o insulă exotică” e doar pretextul de a aduna într-un loc diverse tipologii de infractori jalnici și de a afla povestea vieții unor luzări eșuați în activități ilegale. Dezamăgitor. O idee interesantă e ratată prin realizare, pentru că producătorilor li s-a părut mult mai profitabil să mizeze pe tema unor leșinate povești sentimentale decît pe suspansul unui thriller inteligent construit.

La Casa de Papel / Money Heist, 2017-?, cronica romanțată a unui jaf cu luare de ostatici, creat de Álex Pina, difuzat original de Antena 3 Spania, disponibil pe Netflix.

(511 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.