Home / Români, treceţi furtul! / Cum vrea Ministerul Culturii și Identității Naționale să spargă banii de centenar

Cum vrea Ministerul Culturii și Identității Naționale să spargă banii de centenar

Zoom

După ce Guvernul Cioloș a înființat un departament pentru organizarea centenarului, plasat în subordinea Secretariatului General al Guvernului și după ce Guvernul Grindeanu a considerat că nu e rău așa, a venit Guvernul Tudose și a reorganizat totul, trecând centanarul în subordinea Ministerului Culturii și înființând un Comitet interministerial pentru Centenar, prezidat de însuși premierul Tudose și viceprezidat de către Lucian Romașcanu, ministrul Culturii. După aia, în componența comitetului au fost îndesați patru secretari și subsecretari de stat (de la Finanțe, Apărare, Externe și Dezvoltare), vicepreședintele ICR și, desigur, Felix Rache.

Ei bine, pentru ca nici MCIN și nici comitetul interministerial pentru Centenar să nu rămână fără obiect al muncii, în bugetul pe 2018 au fost prevăzuți 150.000.000 de lei pentru a se acoperi cheltuielile legate de organizarea și sărbătorirea evenimentelor din 2018. Cum ar veni, câte 1,5 milioane de lei pentru fiecare an scurs de la Marea Unire.

Ca să nu se spună că banii sunt cheltuiți discreționar, după voința politizată a unor politruci adânc înfipți în PSD, Ministerul Culturii a cerut idei și proiecte de la populație, de la societatea civilă și, în general, de la oricine mai trecea pe stradă în momentul în care se scria anunțul ăsta de PR. S-au strâns câteva mii de proiecte până la finalul lui 2017, fiecare român verde fiind convins că din alea 150 de milioane de lei ar putea să obțină și el niște bănuți, cât să nu-l prindă 1 decembrie 2018 fără cazanul plin cu fasole, ciolan și țuică fiartă.

Dar ajung acești bani, 150.000.000 de lei, adică 32.600.000 de euro, pentru marea sărbătorire a Centenarului? Sunt ei suficienți pentru a satisface dorința tuturor baronilor și baronașilor locali de a marca și ei Unirea? În definitiv, nu vorbim nici măcar de câte un amărât de milion de euro pe județ, iar programele Ministerului Culturii și Identității Naționale sunt suficient de vagi pentru a permite sifonarea a minimum cinci-șase milioane de euro în fiecare județ, așa că e foarte posibil ca bugetul pentru sărbătorirea unirii din 1918 să fie suplimentat copios, mai ales după ce a început să se vehiculeze informația că Ungaria s-a pregătit să cheltuiască în România, în 2018, nu mai puțin de 100 de milioane de euro, bani destinați ONG-urilor maghiare, acțiunilor culturale, propagandistice și achiziției de proprietăți imobiliare. Iar dacă ungurii sparg în România de trei ori mai mulți bani de Centanar decât vrea să spargă Guvernul României, atunci, cu siguranță, se impune o majorare de urgență.

Dar pentru ce? Păi, ne spune Ministerul Culturii, foarte în mare, în documentele justificative depuse în Parlament atunci când s-a discutat despre bugetul de stat pe 2018. Așadar, în documentul intitulat “Document-sinteză privind politicile și programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2018 și perspectiva 2019-2021 – TITULAR: MINISTERUL CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE COD TITULAR: 27”, MCIN explică în ce fel vrea să cheltuiască cele 150 de milioane de lei destinate Centenarului: restaurarea caselor memoriale ale artizanilor Marii Uniri și înființarea unora noi, dacă se mai descoperă artizani; inaugurarea de monumente dedicate artizanilor Marii Uniri, începând cu o mare statuie ecvestră a lui Ferdinand; lansarea unei serii de monografii și cercetări istorice novatoare; o “autostradă culturală” care să lege Bucureștiul, Alba Iulia, Cernăuți, Chișinău, Timișoara, Lugoj, Blaj, Sibiu, Craiova, Constanța, Iași; un “accent deosebit acordat revistelor” care au contribuit la Marea Unire.

Cum spuneam, vast program. Mai ales că, între începutul lui 2017 și începutul lui 2018, el nu s-a modificat absolut deloc, aceleași chestii fiind prezentate și atunci când s-a discutat bugetul pe 2017. Dacă ar fi doar asta, probabil că 150.000.000 de lei ar fi mai mult decât suficienți. Dar stați liniștiți, va fi mult mai mult, mult mai costisitor, iar banii vor fi cheltuiți cu mult mai mare grijă pentru direcționare. Ajunge să ne gândim că un simlpu eveniment pre-centenar programat pentru 23-24 noiembrie 2017 la Iași ar fi urmat să coste 5,9 milioane de lei. Ar fi urmat, căci evenimentul n-a mai avut loc, până la urmă. Centenarul, totuși, se va ține. Cât ne va costa, probabil vor afla urmașii noștri de la urmașii actualilor procurori DNA, în secolul viitor.

(1028 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Stau linistit, maestre, caci stiu ca ai dreptate.
    Si mai stiu ceva: asa o a sa fie si urmatorii 100 de ani!

  2. Decat sa tufă banii aiurea mai bine ar cumpăra acumulatori (35 mil . Euro) pentru singurul nostru submarin care stă la cheu din această cauză și ar sărbători marea unire printr-o mare realizare .
    Dar la cât de pungași și milogi dar plini de emfază sunt nu cred că se va întâmpla minunea asta. Țară de căcat ..dacă ar ști întregitorii țării unde au dus țara Româneas că leprele astea de după ’89 , iar omorî în chinuri și pe ei și pe neamul lor prost.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.