Home / Români, treceţi furtul! / Dacă n-avem cum afla cît s-a furat, măcar să știm ce a mai rămas de furat  

Dacă n-avem cum afla cît s-a furat, măcar să știm ce a mai rămas de furat  

Zoom

Cînd a plecat la odihnă și tratament în Madagascar, Radu Mazăre a plecat subit, fără să-i lase lui Decebal Făgădău vreo listă cu terenurile și imobilele date ori cele ce ar mai fi de dat. Chestia asta nu pare însă a-l fi deranjat prea tare pe actualul edil. Căci nu doar că e un motiv bun de cheltuială, dar dacă legendele sînt adevărate, s-ar putea ca, după proaspăt comandatul recensămînt al clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea Primăriei, să aflăm că municipiul Constanța e de vreo trei ori mai mare decît credeam de fapt. Asta pentru că, se știe, la noi, cu cît se fură mai mult, cu atît este mai mult de furat. Ei bine, pentru că, în ce privește clădirile și spațiile deținute de Primărie, nu se mai știe clar ce este și ce nu mai este, Decebal Făgădău a decis să cumpere niște servicii de cadastru. Adică să vină cineva, sanchi independent, care să le numere spațiile, astfel urmînd a se “asigura determinarea și evidența exactă a suprafețelor de teren aferente imobilelor aparținînd domeniului public și privat al municipiului Constanța sau aflate în administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța, clarificarea regimului juridic pentru aceste imobile, în sensul înscrierii în cartea funciară a drepturilor reale ale proprietarului/administratorului, respectiv municipiul Constanța sau ale Consiliului Local Constanța”. Practic, să se știe ce mai este și ce se mai poate valorifica, dacă e cazul.

Desigur, toată treaba asta cu număratul clădirilor și terenurilor este o chestiune mai veche, începută de onor Dragnea, cînd era ministru la Dezvoltare Regională și voia să știe ce mai e de pus în valoare. De atunci, de prin 2015, începuse ceea ce presa numise “Marea Cadastrare”, care urma să înghită ceva mai bine de 1,3 miliarde de euro din bani europeni și de la bugetul de stat. Acum, iată, a venit și vremea numărătorii de terenuri la Constanța. Iar treaba asta va fi făcută, așa cum ați ghicit, de aceiași băieți deștepți care, de ani buni, ne tot numără terenurile, ne întocmesc hărți și îndosariază hîrtii. Practic, cei 2,79 milioane de lei puși la bătaie de Decebal Făgădău pentru aceste servicii de cadastrare vor ajunge în conturile următoarelor firme: Gauss SRL din Timișoara – 510.000 de lei; Primul Meridian SRL din Slatina – 1.709.000 de lei; Theotop SRL din București – 571.000 de lei. Gauss SRL este firmă care s-a făcut remarcată prin relația specială pe care o avea cu APIA, în special în mandatul lui Ilie Sârbu la Agricultură, cînd  avea contracte de mai bine de șase milioane de euro pentru servicii de topometrie. Ce-i drept, firma i-a vîndut apoi un merțan lui Sârbu, așa că treaba a fost echitabilă. Theotop SRL, și ea o abonată a statului, este controlată de Valeriu Manolache, șeful patronatului din cadastru, geodezie și cartografie, fost membru în CA al ANCPI. Cea de a treia firmă, Primul Meridian, este și ea o obișnuită a banului public, fiind implicată în contracte de răsunet, precum întocmirea unei hărți digitale a Clujului, chestie începută încă de pe vremea lui Funar și terminată cam în același timp cu Autostrada Cluj-Sibiu-Vîlcea. Sau planul de management integrat pentru zona Delta Dunării, contract de aproape zece milioane de euro primit de la ARBDD. Or, cu așa nume de succes, cu așa firme serioase care fac numărătoarea spațiilor din Constanța, s-ar putea să aflăm că dosarele DNA, cele pe rol, în care sînt implicați și fostul și actualul, Mazăre și Făgădău, nu doar că își vor pierde obiectul, dar și că cei doi mai au de primit de la municipalitate. Care, vorba aia, va trebui să mai cumpere niște teren de la bulgari, ca să-i încapă toate terenurile pe care încă le are.

(467 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. VA SPUNE TOADER TUDOREL DUPA O DISCUTIE CU TARICEANU CALIN.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.