Home / Anticrizul / Dai un ban, da’ știi că-i degeaba

Dai un ban, da’ știi că-i degeaba

Zoom

Nu credeți că ar fi super-tare să se investească într-un sistem prin care, de fiecare dată când vrei să cumperi castraveți, să completezi un formular și să îl trimiți prin poștă unei Autorități a Comerțului cu Castraveți? Sau nu credeți că ar fi mega-trendy ca, înainte de a cumpăra șosete, să semnezi o declarație pe proprie răspundere în care să te angajezi să nu le schimbi destinația pe modelul „stânga în piciorul drept și invers”? Nu? De ce, mă? Ah, nu vă place să vă complicați aiurea într-o țară în care oricum birocrația e o hoașcă bătrână care-ți taie cheful chiar și de la sex, presupunând că ar exista și o instituție pentru așa ceva? Păi, ia să mergeți și la Olt, că acolo s-au investit două milioane de euro într-o Bursă a cerealelor care funcționează cam fix pe modelul de mai sus.

Gândiți-vă la toate momentele în care ați auzit de o bursă a unor chestii materiale care să fi schimbat în bine funcționarea unui domeniu. Exact. Nimic. Nici un rezultat. Avem, la Tulcea, Bursa de Pește, care e în continuare rangă, și ce s-au gândit unii de la Corabia? „Dă, mă, să facem o bursă a cerealelor.” Baaaang, au luat 1,7 milioane de euro de la Guvern, respectiv Consiliul Județean Olt, și dă-i, tată, cu o arcă a lui Noe de 1.000 de metri pătrați în mijlocul câmpului. Ba s-a făcut și un laborator modern de analiză și, atenție, facilități pentru tranzacționarea cerealelor.

Și când să pună oamenii struțul și mai apoi să se bucure de mare inovație… ca în filmele cu cowboy, trecea prin cadru un snop de grâu și cârâia un greier în depărtare. Da, spre uimirea absolută a marilor investitori vizionari, piața lor de troc nu a mers. Dar, vai, de ce oare? Explicația vine de la investitori: ”Nu funcționează pentru că nu este cadru legal. Producătorii agricoli au contracte deja încheiate cu silozurile”. Da? Serios? Adică s-a dus naibii cooperativa? Adică nu mai au chef oamenii să se plimbe aiurea ca să vândă oricum pe un preț de nimic o materie primă cumpărată de străinii care apoi ne vând pâine congelată pentru că noi suntem mult prea imbecili ca să facem tot lanțul de la un capăt la celălalt? Nu cred, mă, nu cred.

(108 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Genial !
    dar trebuia facuta la Caracal.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.