Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De joacă la marginea spațiului

Zoom De joacă la marginea spațiului

Cît timp telespectatorii au privit înțepeniți de groază tîmpeniile debitate de Trump în prima lui conferință de presă solo, în uichendul trecut, cîțiva oameni mai norocoși făceau ceva incomensurabil mai cool: lansau în spațiu misiunea SpaceX CRS-10. Dacă o iei după nume, nu e nimic spectaculos: e un Cargo Resuply Mission către Stația Spațială Internațională, o misiune fără echipaj, coordonată de către SpaceX, compania zburătoare spre stele a lu’ Elon Musk, tipul cu mașina electrică Tesla și figura după care pare (sau poate și este) inspirat Iron Man.

Cum ziceam, aparent nimic cool. Dar sînt mai multe lucruri faine cu misiunea asta. În primul rînd, este primul zbor SpaceX de pe platforma de lansare 39A de la Kennedy Space Center. Ceea ce e fain și plin de semnificații, pentru că platforma 39A este cea de pe care au plecat cam toate misiunile Apollo spre Lună. Și navetele spațiale.

Nu știu chiar toate pachetele pe care le-au trimis mamele astronauților (au fost vreo 2.500 de kilograme, deci printre experimente și baterii de rezervă, or fi fost și vreo doo borcane de zacuscă), dar despre două chestii trimise o să vă povestesc, pentru că sînt mișto.

Unul dintre pachetele trimise sus e o mînă de superbacterii. Say, what? Nu erau destule în spitale, ne trebuie și pe ISS acum? De fapt, exact de aia au fost trimise superbacteriile în tabără: tocmai pentru că ne face să tremurăm doar numele lor (MRSA, stafilococus aureus rezistent la meticilină). Nu tremurați încă? Ar trebui, în fiecare an MRSA omoară, doar în Statele Unite, mai mulți oameni decît HIV, Parkinson, emfizemul și violența, ÎMPREUNĂ. Cercetătorii s-au gîndit să trimită un set în spațiu, unde microgravitația le mărește ritmul mutațiilor, astfel încît evoluția superbacteriilor să poată fi observată mai rapid. Informația ar putea fi, apoi, extrapolată și la alte bacterii și, cine știe, ce o să aflăm pe ISS ne va putea ajuta să le rupem în bucăți și pe cele mai teribile bacterii rezistente la antibiotice. Și nu știu de ce sînt convins că, și cu MRSA trimis intenționat acolo sus, astronauții de pe ISS vor fi mai în siguranță decît doctorii și pacienții de prin spitalele românești.

Dar să trecem la alt pachet trimis acolo sus, nițel mai vesel. Misiunea din uichend a livrat o jucărie inspirată din serialul Game of Thrones: un modul pe nume Raven din cauză că arată fix precum corbul ăla cu trei ochi jucat de Max von Sydow. Dacă nu știți despre ce-i vorba, nu vă-ngrijorați, e ceva glumă de geekși. Raven ar urma să stea vreo doi ani pe ISS (pînă se termină serialul, aparent) și ar urma să monitorizeze fiecare apropiere/îndepărtare a navelor venite în vizită la ISS. Scopul este dezvoltarea de tehnologie în așa fel încît rendez-vous-urile dintre diverse nave să poată fi efectuate automat. Prin eliminarea erorilor umane, sistemele viitoare de robotică spațială vor fi mult mai eficiente și mai precise cînd se vor cupla, singurele.

Mă rog, pentru fanii GoT, nici știrea asta nu a fost prea veselă. Că de-abia prin iunie începe sezonul nou din Game of Thrones.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint