Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De la timbrul pe carte la timbrul pe ou?

Zoom De la timbrul pe carte la timbrul pe ou?

Mai țineți minte propunerea USR-ului condus fără acte în regulă de Nicolae Manolescu, aia ca editurile să timbreze cărțile autorilor români cînd le scoteau din tipografie? Un leu timbrul. Iar suma rezultată de aici ar fi trebuit vărsată în vistieria Uniunii Scriitorilor. Adică, indiferent dacă editurile vindeau sau nu cărțile publicate, USR ar fi ieșit în cîștig. Editurile s-au răsculat, iar propunea susținută de N. Manolescu și de un parlamentar-scriitor s-a rătăcit prin cine știe ce sertare din Casa Poporului.

De curînd însă, economistul-scriitor și deputat Varujan Vosganian a scos pe FB un text despre ouăle neimpozitate, cele ce ajung din cuibar direct în tigaie. După calculele lui Vosganian, statul pierde cîte 50 de bani pentru fiecare astfel de ou care nu intră în circuitul comercial. N-am înțeles prea bine încotro bătea V.V. cu această fabulă economică.

Vorba e că, văzînd ce reacții a stîrnit cu ea pe FB și în presă, Varujan a susținut că a fost prea abstract și că din cauza asta n-a fost înțeles. Care abstracțiune, bre?! E oul neimpozitat o abstracțiune? Găina care-l produce în coteț e vreun concept economic abisal? Sau e mica gospodărie de supraviețuire de la țară echivalentul Republicii la care visa Platon? Mă tem că mai degrabă în Varujan s-a trezit, într-o zi, o grijă, dacă nu chiar chiar o angoasă bugetară, de pe urma căreia a ouat acest text.

Pe vremea lui Ceaușescu a intrat în vigoare o lege pentru sporirea șeptelului, care zicea că, dacă unui țăran îi făta vaca pe care o avea în gospodărie, stăpînul ei n-avea voie să taie vițelul, că intra în pușcărie. În privința ouălor din curtea țăranului, Ceaușescu n-a apucat să se pronunțe. Ceaușescu avea și el griji bugetare din ce în ce mai mari, din cauză că voia să transforme România într-un soi de gospodărie care le făcea pe toate și nu mai găsea unde să le exporte. Pe atunci, țăranul român devenise un soi de infractor care cumpăra pîine de la oraș ca să-și hrănească porcii, deși – cel mai adesea – cumpăra pîine cu sacul și pentru vecinii lui din sat.

Or ce e azi în capul lui Vosganian? Dacă el a vrut să dea de înțeles că gospodăriile țărănești de supraviețuire ar trebui sprijinite de stat, astfel încît să producă și ouă impozabile, asta ar fi una. Dar dacă el s-a gîndit că și ouăle pe care le mănîncă țăranul după ce le ia din cuibar ar trebui impozitate – ceea ce îmi place să nu cred! –, asta ar însemna că V.V. vrea să le pună și țăranilor un soi de timbru pe ou, la fel cum Uniunea în care e vicepreședinte ar vrea să le pună timbre pe carte editurilor.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint