Home / Minireportaj / Despre condiția intelectualului în România profundă

Despre condiția intelectualului în România profundă

Zoom

Am un amic arheolog, prin natura meseriei băiat umblat și nu de puține ori de-a dreptul înfipt în România invizibilă pentru oamenii frumoși care rezistă cu hashtag. România aia profundă precum șanțul care, uneori, se confundă direct cu drumul desfundat al cărui unic scop pare să fie să înșire pe ață chirpiciul uscat sub formă de case.

România aia care, ar spune patrioții, se poate confunda cu faimoasa merry England, deși englezii n-au avut niciodată în pub-urile lor datorii pe caiet și nici celebrul nectar „Adio sex”, disponibil la șase mii suta.

– Băi, este singura Românie capabilă să-l dea umanității pe nea Nicu Aspect, meditează amicul grav la întrebarea: „În ce fund de țară mai sapi după dacii tăi?”.

Sună promițător. Îl rog să dezvolte.

– Nea Nicu Aspect e un zilier de-al nostru. Zilier-zilier, da’ cu aspirații de intelectual. Ne puneam și noi la un pui de umbră și, de pauză, apărea și el. „Domnu’ inginer, să vă zic un aspect!” „Zi, nea Nicu!” Nu contează ce avea de zis. Era un aspect, mă-nțelegi, intelectual greu.

Așa…

– Noi l-am băgat în seamă, era hazliu cu dileala lui. Din păcate, a scăpat aere de șef și peste ăilalți săpători, și ăia, băieți trainici, de la țară, nu știau multe.

– Bătaie? Viol? Bătaie și viol?

– A, nu, nimic de gen. Dar au început să umple cu vîrf gălețile de pămînt pe care nea Nicu Aspect le scotea din groapă. Și, după aia, tasau pămîntul cu două-trei lopeți și umpleau și mai mult. După două zile l-au îndoit. Mergea cocoșat prin tabără și spunea: „Domnu’ inginer, grea condiția de intelectual…”

(974 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.