Home / Lifestyle / Despre stand-up și alte pălăvrăjeli

Despre stand-up și alte pălăvrăjeli

Zoom

S-a întîmplat ce era deja cazul să se cam întîmple. Doar că în loc s-o facă Bucureștiul, cum ar fi trebuit, au luat-o brașovenii înainte. Primul festival de stand-up comedy din România a avut, în toată modestia lui de primă ediție, cam tot ce ar trebui să aibă un eveniment de genul ăsta: o secțiune de concurs cu o selecție decentă de 20 de participanți (habar n-aveam că sînt 20 de oameni care vor să facă stand-up), precum și secțiunea de show-uri de după competiție, care a adus cam toate numele importante din stand up-ul românesc.

Pecetea asupra stand up-ului românesc a fost pusă prin 2007, cînd TEO rupea pe Internet cu clipul cu cuvinte vulgare, un superb comentariu despre cum limbajul vulgar devine vulgar doar dacă alegem noi să-i dăm conotația asta. Dar lumea a rămas, din toată treaba asta, doar cu ideea că „pula” este cuvîntul de ordine, chestie care și sperie sponsorii mai ceva ca un gang-bang cu măicuțe și maidanezi la Roșia Montană.

Dar în cele patru zile de festival s-a demonstrat fix contrariul. Deși au fost și comedianți mai slabi, care au dat materialul hack (glume la primă mînă, fără un gînd în spate), publicul i-a recunoscut, i-a taxat și i-a scos din concurs. Știam deja că stand up-erii pot mai mult decît glume ieftine, nu știam dacă și publicul poate duce, dar uite că poate, ba chiar le preferă.

Într-un fel, nici nu cred că prima ediție putea să aibă un oraș mai potrivit sau o anvergură mai corectă. Aștept să văd Stand-up Fest la ediția a 10-a. La cum promite acest festival național, probabil că se va ține la Berlin.

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.