Home / Români, treceţi furtul! / Din gîndirea și averea domnului Gittenstein

Din gîndirea și averea domnului Gittenstein

Zoom

O asociație patronată de Mark Gittenstein și Hans Klemm luptă contra Guvernului de la București. Asociația Alianța reunește foștii ambasadori ai SUA la București și oameni care gravitează în jurul relației SUA-România. Alianța are un eveniment anual cu premii, unde artiști, diplomați, personalități academice, reprezentanți ai Departamentului de Stat și oameni de afaceri primesc un sandwich, un discurs și o medalie. În aparență, Alianța e un fenomen dedicat prieteniei româno-americane. În realitate, e altceva.

Pe 22 septembrie, petrecerea anuală a Alianței a avut loc la Washington, la US Institute of Peace. Au fost premiați fostul președinte Bush Junior (care a trimis un reprezentant), generalul Ben Hodges și profesorul Dennis Deletant. Dar înainte și după premii, fostul ambasador Gittenstein și actualul ambasador Klemm au făcut praf și țăndări Guvernul României. Invitaților li s-a servit imaginea unei țări amenințate de dictatură, unde numai două instituții reușesc să țină piept prăbușirii în haos: DNA și SRI. Portretul șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a fost zugrăvit în stilul exaltat al interviurilor din ziare.com, iar povestea luptei ei eroice cu regimul corupt de la București i-a făcut pe cîțiva generali bătrîni să lăcrimeze și să ceară trimiterea unui portavion la Mangalia.

În centrul atenției a fost ambasadorul României la Washington, George Maior, care și-a plimbat de colo-colo paharul de șampanie, nezicînd nici da, nici ba. Dar zîmbetul de guzgan amețit de prune care i se lățea pe chip spunea povestea unei satisfacții premeditate.

La un moment dat, consulul României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a urcat la tribună și a început să spună că lucrurile nu stau chiar așa, că dictatura e o aiureală, că DNA nu e tocmai Zîna cea Bună, că faptele și cifrele contrazic rechizitoriul celor doi procurori, Gittenstein și Klemm. Dar n-a apucat să-și ducă la capăt ideea, fiindcă patronul adunării, Mark Gittenstein, i-a tăiat microfonul.

Trebuie reamintit că fostul ambasador Mark Gittenstein a contribuit la menținerea pe tron, în timpul referendumului din 2012, a fostului președinte Băsescu. El i-a chemat pe Neuland și Philips, el a încurajat faptele comise atunci de instituțiile statului. Recompensa a venit imediat după ce i-a expirat mandatul: poziția de președinte al Fondului “Proprietatea”, ale cărui destine le controlează și acum din funcția de membru al board-ului.

Fondul “Proprietatea” a înghițit acțiunile celor mai profitabile companii de stat românești, statul român fiind presat să le scoată la vînzare prin lobby-ul dezlănțuit al lui Gittenstein. Ar mai fi de spus că Mark Gittenstein a încercat din răsputeri să dobîndească o influență asupra anunțatului Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare și a fost refuzat. Așa că să nu se mire nimeni că de la Washington ni se vede dictatura.

(5992 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. George Maior nu e ambasadorul Romaniei la Bucuresti. In rest, bun articolul.

  2. Foarte bine!

  3. ,,NI„ sau,,NU„se vede …?

  4. Kale, ai ratat poanta…

  5. Cum ramane cu neamestecul in treburile interne ale unei tari ?!!! Cum ramane cu statul suveran si independent ?! Cum de o apara pe Kovesi cu atata ardoare si mai ales de ce ?! Si pe Basescu ?!

  6. Sa va fie rusine!

  7. Pāi nu asta vā spunea Vadim zi de zi, si îl fāceati nebun?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.