Home / Șut şi ţară / Doamne, vino, dom’le, să vezi ce-a mai rămas din oamenii de fotbal

Doamne, vino, dom’le, să vezi ce-a mai rămas din oamenii de fotbal

Zoom

Eu, vorba cîntecului controversat, cred că Dumnezeu preferă ceva și localitățile mici: Voluntari ia Cupa, Ovidiu – campionatul. Da’ nu sîntem noi Dumnezeu, să știm precis ce-o fi în mintea Lui. Așa s-a brodit în sezonul ăsta competițional. Dumnezeu, la cîte probleme o fi avînd și El pe cap, ne-a lăsat liberi. Niște oameni de prin Fenomen au fost și ceva mai puțin liberi, la pîrnaie. Da’ nu se pune. Dumnezeu e om bun, are grijă de noi toți, iubitorii Lui și ai fenomenului fotbalistic. Deci, ca de la laici la bălaici, facem o rugăciune: Gigi, las-o! Las-o jos, că măcăne. FCSB = Steaua, așa considerăm și noi. Da’ un posibil apel al Stelei la TAS, pe bune, e o chestie care chiar nu se face de la om la om, de la fin la naș, dacă mă-nțelegi, și o să te bată Dumnezeu, măi, creștinule.

Altfel, după ce-l pomenirăm pe dl Dzeu, păi, Doamne, iartă-ne, ne apucă toți dracii. Am urmărit, în paralel, finalele de Cupă (Arsenal-Chelsea, 2-1, cea mai tare!). S-au făcut tot felul de comparații, pe bună dreptate. La finala Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt, la Berlin, parcă erau ceva mai mulți, mult mai mulți microbiști decît la Voluntari-Giurgiu, la Ploiești. Asta e, trebuie să acceptăm realitatea. Cînd ei șlefuiau la bijuteriile FA Cup sau la Deutsche Pokal, noi, ca tot românul imparțial, ne luptam prin mlaștini cu turcul și, neutri, oscilam între englez și neamț. Deci n-ar fi neapărat o durere. Țară mică – spectatori mai puțini. Sigur, povestesc străbunicii, erau mai mulți odinioară, la finala Cupei României, în ’73, cînd am cîștigat trofeul, după rejucare: Chimia Rm. Vîlcea – Constructorul Galați, 3-0 (Iordache și Gojgaru, două boabe). Altele-s acum vremurile. Evoluăm, nu mai vine lumea la stadion. În secolul următor, așa cum ticluiesc, Burleanu și ai lui vor oferi Cupa României pentru toți roboțeii, pe tablete, perfect Securizate.

Ne bîntuie demonii și, Doamne-Doamne, abia ne abținem să-i pizduim pe acești neo-oameni de fotbal care au ajuns la șefia FRF. Ultimele decizii din preacinstita Adunare sînt scandaloase, nesimțite, doar ca să mai rămîie la putere Burleanu și superiorii lui. Penibil. Ne mutăm de la comunismul cu față umană la arivismul cu față de robot.

Of, vai de păcatele noastre! Tot mai mult ne pîndește ispita de a deveni nostalgici, ca ăia care merg la mormîntul nenorocitului de Ceaușescu. Parcă era ceva mai bine pe vremea odioșilor și siniștrilor Mircea Sandu & Mitică Dragomir.

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.