Home / Români, treceţi furtul! / Doar corb la corb mai scoate ochii

Doar corb la corb mai scoate ochii

Zoom

 

“Nu avem schelete în dulap!”, spunea Benny Steinmetz în iulie 2013, într-un interviu dat ziarului The Guardian. Și, probabil, Steinmetz avea dreptate. Toate scheletele lui erau la vedere, pe dulap, în fața acestuia și răspândite peste tot prin dormitor, într-un aranjament de un gust îndoielnic. Afaceri fabuloase cu diamante în țări din lumea a treia în care firmele lui încălcau contracte și drepturile omului, investiții în Gabriel Resources, firma care a încercat ani de zile să demareze proiectul de la Roșia Montană, iar pentru că, până la urmă, opinia publică a blocat exploatarea auriferă cu cianuri, cere acum despăgubiri de la statul român, și multe alte lucruri extrem de vizibile. Așa cum spunea, scheletele, astea și multe altele, erau la vedere, nu în dulap.

Benny Steinmetz a fost arestat luni în Israel, pentru fals, uz de fals, spălare de bani și abuz de încredere. Destul de târziu, ar zice unii, dacă ne amintitm că pe numele lui exista deja un mandat internațional de arestare emis de Justiția din România încă din martie 2016. Atunci, Steinmetz și Tal Silberstein, alături de Shimon Shevez, erau căutați de către procurorii și judecătorii din România pentru scandalul uriaș din dosarul retrocedării frauduloase a fermei Băneasa. Dosarul, în sine, încă se judecă, iar el tratează una dintre cele mai jignitoare retrocedări, în care mai mulți afaceriști, printre care și Steinmetz, Silberstein și Truică, au reușit să obțină de la statul român o imensă proprietate, în numele drepturilor frauduloase pe care le-ar fi avut Paul Lambrino.

Justiția română a dorit, însă Justiția israeliană s-a făcut că nu înțelege. Asta nu doar pentru că între România și Israel nu există tratat de extrădare, ci și pentru că statul israelian este foarte grijuliu cu cetățenii săi, atâta vreme cât nu-l supără.

Tal Silberstein, implicat și el în dosarul fermei Băneasa și pe numele căruia există un mandat de arestare emis de Justiția din România, a fost de asemeni arestat luni în Israel, alături de Steinmetz.

Silberstein e un fin cunoscător al României, după ce, ani de zile, a fost consultantul politic în care și-au pus mari speranțe mai mulți politicieni români. Silberstein a început să lucreze pentru Traian Băsescu și PDL, în 2002, dar s-a întâmplat ceva cu banii, așa că Silberstein a schimbat tabăra și a lucrat pentru campania prezidențială a lui Năstase. Cu destulă lipsă de noroc, așa cum a fost și colaborarea, în același domeniu al consultanței, cu Călin Popescu Tăriceanu.

Dar dacă lui Silberstein nu i-a ieșit cu consultanța, mai toți candidații români cu care a lucrat pierzând alegerile, i-a ieșit, în schimb, cu afacerile. Până când se va pronunța Justiția, nu putem spune că erau ilegale, dar dubii putem avea.

Ideea e că Justiția română ar fi așteptat mult și bine să obțină satisfacție în cazul celor doi, dacă nu s-ar fi întins prea mult și nu ar fi vrut să țepuiască și statul israelian. Acum, cu Steinmetz și Silberstein aflați sub custodia Justiției din Israel, la București s-a făcut deodată frig. Un președinte de Senat, care obișnuia să participe la petrecerile aniversare ale lui Silberstein, tremură.

(976 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.