Home / Șut şi ţară / Două fire, două paie, s-a pus turul la bătaie!

Două fire, două paie, s-a pus turul la bătaie!

Zoom

S-a încheiat turul, ca cum ar veni. Urmează două binevenite săptămîni de pauză (ca să mai facă și Naționala act de prezență) și, ceac-pac, imediat începe returul. După aceste 13 etape – atît de viu, de pasional și de spectaculos disputate – se impune, desigur, un moment de bilanț, ba chiar, de ce nu, de reflecție. Ce ne-a adus nouă, dragi iubitori ai fotbalului românesc, acest prim act al competiției din Liga 1?

Păi, ca să ne rezumăm la banalități, turul nu ne-a adus chestii ieșite din comun. CFR Cluj și Steaua (adică FCSB) conduc plutonul, se vor bate la titlu. În subsol se jelesc retrogradabilele Juventus Colentina și Concordia Chiajna, două bizare creații de la marginea Capitalei. Acolo, în zona nisipurilor mișcătoare, suferă și Gaz Metanu’ (tot previzibil) și, mai nou, chiar Sepsi OSK Sf. Gheorghe, în ciuda unui start promițător. Deci, de la cap la coadă, mai nimic ieșit din graficul previziunilor inițiale. Se configurează deja niște candidate serioase – la titlu și la retrogradare. Ni se confirmă iarăși ideea (de cîte ori mai trebuie?!) că acest sistem competițional e tîmpit. În play-off vor fi trei care trag la titlu și alte trei care arbitrează. În play-out, patru care vor să scape de Divizia B și alte patru care le asistă. Dar se vrea mai mult spectacol, nu-i așa?

Bun, atunci, cu gîndul la spectacol, putem remarca și cîteva surprize. Dinamo – ca mulți alții, ziceam că, în sfîrșit, “cîinii” și-au regăsit colții, trag la titlu. Ți-ai găsit… Parcă țin să confirme vrăjeala prin care ni s-a livrat formula sistemului actual: vor fi mai multe derby-uri de mare tradiție. De exemplu, de ce nu, Dinamo – Poli Timișoara. În play-out. Ca surpriză, Poli Timișoara e la polul opus, sub bagheta marelui antrenor vesel Ionuț Popa. Dacă miracolul din Banat continuă, prin absurd, păi o să-i vedem cum se bat pentru trofeu cu Universitatea Craiova. Craiova – nu-i tocmai o surpriză, fu doar o confirmare. Surpriza, din punctul nostru de vedere, veni de la Devis Mangia ăsta, antrenorul, în care nu crezurăm inițial, da’ se dovedi meșter. Să-l ție riscantul sistem 3-4-3 al lui sănătos!

Alte surprize? Tot așa, parțiale… Viitorul lui Hagi, campionii en titre – după atîtea plecări, era de așteptat un recul, da’ parcă prea mult s-au blegit. Astra Giurgiu, în schimb – după Șumudică, ziceam că moare, da’ continuă să dea semne de viață, cu Edi Iordănescu. Iar cea mai mare surpriză vine tot de la Steaua. Tinereii din față – Tănase, Man, Coman – au crescut frumos, desigur. Da’ și mai tare-i altă chestie: Nicolae Dică vorbește!!! După niște săptămîni cu emoții, pe un complicat traseu clujeano-dinamovisto-european, antrenorul stelist, confirmat de rezultate, a ridicat în sfîrșit glasul, ca un veritabil bărbat de fotbal.

Iar acesta-i doar începutul, concluziile preliminare. Urmează returul și nenorocirea de play-off/play-out. Doamne, ocrotește Liga-ntîi!

(312 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.