Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cei tineri, cei frumoși, cei elite

Într-o lume dominată de ipocrizia în care s-a transformat demersul inițial al corectitudinii politice, e de mirare că intoleranța cu picioare scurte stă la masă cu mințile cele mai luminate ale națiunilor.

Nu voi vorbi despre “pumnul în gura celor care nu ne plac”, așa cum ar putea fi numit Facebook după ultimele luni de experimente cu aromă de cenzură, căci atitudinea de Torquemada în numele unor adevăruri unilaterale a început să devină din ce în ce mai vizibilă în manifestațiile de stradă și, mai ales, în odele de îmbărbătare (dacă nu cumva termenul “îmbărbătare” e jignitor în această lume în care, brusc, avem mai multe genuri decât ne permite ADN-ul) ce însoțesc aceste manifestații.

Începe să conteze din ce în ce mai puțin ce vor oamenii care ies în stradă. Contează din ce în ce mai puțin dacă oamenii care ies chiar au nemulțumiri legate de niște abstracțiuni, cum ar fi Justiția ori anticorupția, sau dacă sunt nemulțumiți de modificările aduse Codului Fiscal sau, pur și simplu, vor alt partid la guvernare. Începe să conteze, în ochii unora dintre comentatori și în cei ai unora dintre participanți, că se formează un om nou, superior tuturor celorlalți trăitori pe pământ, dar mai ales superior celor care au alte opinii decât cele oficiale ale străzii.

Din ce în ce mai des în ultimele zile s-a auzit un cor al lăudătorilor care au încercat să compenseze faptul că manifestația de pe 20 ianuarie nu a ajuns la sutele de mii de participanți ai manifestației-record din 2017. Iar compensarea s-a făcut prin ridicarea participanților la rangul de ființe superioare. Un ziarist, nu neapărat dintre cei înzestrați cu un bagaj superficial de cuvinte, a afirmat în mod repetat că în stradă sunt cei mai buni dintre noi, tineri antreprenori, avocați, oameni cu profesii liberale, ziariști. Cam atât. Conform universului său limitat, în care orizontul ți se prăbușește-n cap imediat ce-ai deschis ușa ca să ieși din bula proprie, doar aceștia sunt oamenii care au cu adevărat conștiință civică. Nu contează că nu au mai fost jumătate de milion în toată țara. Important e că a fost spuma spumelor, cei mai buni dintre cei mai buni, crema.

Deja, după cum ziceam, nu mai este despre cine suntem și ce vrem, ci despre cine suntem. Sau, mai degrabă, despre cine ne închipuim că suntem. Pe măsură ce minoritatea care nu se poate impune la vot – dar ține morțiș să se impună în stradă, pe bază de zgomot și strigăt – devine și mai minoritate, ea începe să se considere mai importantă și mai îndreptățită să le decidă celorlalți viitorul. Iar această autosuficiență purificatoare ar trebui să sperie orice om care încă mai are în bagaj fărâme, măcar, de democrație. Toate marile nenorociri ale ultimelor secole au pornit de la grupuri de oameni care, în inferioritate numerică fiind, și-au proclamat superioritatea cu multă impertinență, pentru a-și impune viziunile deformate asupra lumii, iar mai apoi cu forța, folosindu-se de teamă și teroare.

Să nu uităm prima parte a secolului XX, în care oameni care denunțau nedreptatea, inegalitatea și injustiția au început mai întâi să se îmbrace la fel, în cămăși negre, brune sau verzi, să meargă în același pas, să strige aceleași lucruri, să cânte aceleași lucruri, să tragă, mai târziu, în același timp. Când s-au trezit din visul superiorității rasiale, în urma lor zăceau milioane de morți, continente pline de ruine și generații sacrificate de pomană.

Să nu uităm prima și a doua parte a secolului XX, în care oameni care s-au aliniat sub un singur steag, de un roșu înflăcărat, și care voiau să dispară corupții, hoții și inegalitatea au început să se considere vizionari, unici și intangibili. Nu s-au trezit, unii, nici azi, deși în urma lor au rămas milioane de morți, continente distruse, economii puse la pământ, noi și noi generații sacrificate inutil.

Dacă e păcat că nu citim chestiile pe care le combatem, e și mai păcat că nu acordăm atenția necesară detaliilor istoriei. Am fi putut învăța că și Revoluția franceză, de la care multe s-au schimbat în bine, a avut părțile ei inutil sângeroase. Pornită de oameni frumoși și liberi, Revoluția franceză a dat naștere Terorii și râurilor de sânge în care au fost înecați dușmanii Revoluției. Salvarea a adus-o Directoratul, deschizând încet-încet drumul criminalului în masă care a fost, în numele libertății, al egalității și al fraternității, Napoleon Bonaparte.

Dar suntem prea grăbiți și convinși de adevărurile noastre 2.0 pentru a mai da atenție acestor detalii, pentru a mai încerca să ne amintim sau să învățăm că fiecare mesianism de masă s-a sfârșit în maree de sânge.

Drumul pe care se pornește zilele astea, în care puțini, dar frumoși și elite îi pun la zid și trag din toate pozițiile mediatice în cei mulți și foarte proști după standardele străzii, este drumul care, de la un punct încolo, nu va mai avea întoarcere, un drum ce duce într-o fundătură insalubră și letală.

Chirăim din toți bojocii că vrem autostrăzi, dar nu ezităm să ne lăsăm legați la ochi și, gâdilați în orgoliu, să ne lăsăm mânați pe o cărare la capătul căreia nimeni nu a ajuns acoperit de glorie, ci doar plin de sânge pe mâini.

Când mai vreți să vă ridicați singuri în slăvi descriindu-vă drept elitele, unicele elite, amintiți-vă că tocmai s-au împlinit 77 de ani de când alte elite autoproclamate – pornite și ele din stradă și alcătuite din ce avea românismul mai tânăr, mai pur, mai frumos și mai intelectual – au omorât zeci de oameni în pădurea de la Jilava și la abator, pentru vina de a nu fi elită. Atât.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

12 comentarii

  1. #1

    din fericire aceste „elite” nu stiu sa iasa in strada decit on-line. Si asasinatele le comit tot on-line (te-am vestejit, ciuma rosie, etc).

  2. #2

    Minoritatea a fācut si revolutia, ati uitat?

  3. #3

    Citeam articolul si imi venea in minte Maidanul ucrainean. Revolutie sau lovitura de stat? Dupa ce ministrii de externe din Germania si Polonia au negociat o treaba cu regimul ales al lui Ianukovici, ultranationalistii ucrainieni au luat cu asalt institutiile statului. Iar Occidentul declara ca este OK, asta-i vointa maselor, n-avem ce face si recunoaste imediat noua putere. Pai atunci ce naiba au mai negociat?

  4. #4

    Superb articol. Bravo.

  5. #5

    Cel cu cuvintele la el, ziaristul cu laudatio – „…în stradă sunt cei mai buni dintre noi, tineri antreprenori, avocați, oameni cu profesii liberale, ziariști…. ” pastişează fără să-şi dea seama (probabil 🙂 ) din Caragiale:
    „….Gazeta opoziției zice: „ …la această întrunire a noastră, alergaseră peste 6000 de cetățeni, tot ce are Capitala mai distins ca profesiuni libere, comercianți, proprietari, șcl… ”…”
    „Atmosferă încărcată”

  6. #6

    Cociug Cristina, asta e tot ce poti? sa imi blochezi contul de facebook? 🙂
    e disperare mare, sa te deconspiri pentru nimic

  7. #7

    Articol antologic. Mulțumesc.

  8. #8

    @ Adi Pana
    Rezonez la maxim!!

  9. #9

    Foarte bine surprins faptul ca iesitorii in strada nu numai ca sunt convinsi ca detin adevarul absolut (si aceasta reprezentand o aroganta suprema), dar ca toti cei care nu ies nu numai ca nu cunosc adevarul si nu-l respecta (fiind de-a dreptul eretici) dar sunt prosti, milogi, vanduti PSD sau chiar ciuma rosie. Asta ar insemna ca poporul roman are vreo 50.000 de „destepti” restul fiind …(nici nu vreau sa repet epitetele pe care le-am intalnic in comentarii). La acest nivel de gandire ma mir ca mai stau printre noi.

  10. #10

    Pacat ca nu il vor citi iar daca o vor face, nu vor intelege nimic…

  11. #11

    Nu vad legaturi intre protestatarii pe care ii descrii si legionari. Mai apropiati de gandirea legionara ii vad pe votantii PSD, adevaratii pastratori ai „traditiilor”

  12. #12

    @Petru Gura pacatosului adevar graieste. Chiar daca nu asta ti-a fost intentia. Pot sa te intreb, asteptand si un raspuns in care aparat bugetar esti incadrat ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint