Home / Editorial / Saltul românesc așteaptă telefonul

Saltul românesc așteaptă telefonul

Între noi și starea medie a Occidentului e o distanță atît de mare, încît singurul lucru decent care ne rămîne de făcut e un salt. O săritură nu în jos sau înapoi, așa cum ne-a ieșit întotdeauna, ci, de data asta, în sus.

Se petrec în prezent lucruri pe care urechea și ochiul politicienilor noștri nu par să le rețină. Viteza istoriei e prea mare, ticăitul ei prea subtil. Europa civilizată se transformă, se reinsularizează, se retrage din experimentul ei colonial și lasă în urmă o cortină de birocrație care s-o poată apăra de triburile Estului. America, la rîndul ei, se confruntă cu agenda lui Trump și victoria e, pînă una-alta, incertă.

Somnul nostru geopolitic s-a încheiat. Visul faraonului din Murfatlar și-a găsit tîlcul. Se pare că cele șapte vaci grase vor fi mîncate de ruși.

Așa că România trebuie să iasă din logica războiului intern, din ciocnirea obsesiilor mici. Parlamentul, președintele, Guvernul și partidele trebuie să lase baltă lupta prin servicii, parchete și curți și să redescopere sensul tehnic, depolitizat, al cuvîntului „anticorupție”.

E nevoie, înainte ca bulgarii și grupul de la Vișegrad să ne evite la telefon, să înțelegem că lipsa de dialog, violența în discurs și week-end-urile începute joia, la Sibiu, nu ne avantajează. După cum nu ne avantajează forțajul judiciar pe buza legii și cele două direcții ale propagandei de-o parte și de alta a acestui forțaj.

Ca să ieșim din această băltire perdantă trebuie să facem un salt. O suită de mișcări clare, energice și sincrone. Întîi de toate, o pace politică imediată.

Președintele Iohannis poate chema rapid partidele la consultări înaintea evenimentului european de la Roma și, după un tur de păreri, poate lansa ideea pactului politic. Pactul ar avea ca scop legitimarea efortului național pe două subiecte: strategia diplomatică de păstrare a beneficiilor UE și planul de recuperare a decalajului românesc.

Strategia diplomatică ar cuprinde redefinirea, pe baze pragmatice, a liniilor de politică externă: oferta românească, șantajul românesc, ierarhia aliaților, structura, metodele și mandatul echipei care începe turneul de seducție în capitalele UE.

Planul de recuperare a decalajului ar fi, la rîndul lui, un plan radical, care presupune simplificări de legislație, prioritizări pe trei-patru ramuri cu potențial, planificarea transpolitică a economiei, investiții imediate și uriașe în infrastructură.

De fapt, cu asta ar și trebui să înceapă saltul: cu construcția, în doi ani, a celor o mie cinci sute de kilometri de autostradă lipsă. Iar dacă președintele, Guvernul, Parlamentul și partidele sînt de acord, atunci problema împrumutului extern și cea a deficitului au șanse nebănuite să-și găsească rezolvarea. O țară care demonstrează că se poate pacifica politic și că poate recupera în doi ani asfaltul pierdut într-un sfert de veac și-ar crește, fără discuție, rating-ul european.

Viitorul României s-ar putea îmbunătăți cu cîteva telefoane, dar, aproape sigur, ele nu vor fi date niciodată.

(331 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Frumos spus, amar mesaj si apasatoare perspectiva cu asemenea tantalai si lepre la conducere.

  2. Dom Buscu, stiu ca nu da bine sa nu inchei pe un ton sceptic, dar insusi faptul ca ati indraznit sa scrieti ceva atat de pragmatico-optimist imi da sperante. Ca doar n-om fi numai doi romani care gandesc astfel. Adevarul e ca tara asta atat de furata si de manipulata are cea mai mare crestere economica si cele mai bune perspective din regiune. Ar fi miraculos daca si politicienii ar intelege sa nu-i mai puna bete-n roate. Miraculos de simplu.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.