Home / Scriitori / Elefantul din bucătăria hipopotamului

Elefantul din bucătăria hipopotamului

Zoom

Zilele din urmă au fost marcate de cele mai tulburătoare evenimente din istoria recentă a României. Victoria rapidă, fără drept de apel, împotriva unui căcăneț de lege, pe care guvernanții au vrut să-l bage pe post de elefant în bucătărie, e de mirare. Niciodată nu au ieșit atît de mulți oameni, într-un timp atît de scurt, și să rezolve chestia atît de abrupt. E un fapt. Printre ei, ce să vezi, niște scriitori, minoritate hulită și amărîtă. Radu Vancu, Liviu Antonesei, Marius Chivu, Rita Chirian, Dan Iancu, Ștefan Manasia, Ștefan Baghiu, Claudiu Komartin, Dan Coman și, cu voia dvs., ultimul pe listă, subsemnatul. Sînt mai mulți, e adevărat, dar enumerarea mea are un scop ascuns, exact ca infama OUG 13!

De curînd, a apărut, în revista Luceafărul, un editorial semnat Alex. Ștefănescu. Demnitatea de scriitor și protestatar mă împiedică să folosesc toate epitetele aflate la îndemînă. Dar nu mă oprește să citez, cu extaz orgasmic, argumentele și fragmentele redutabilului polemist: „autori acriți, un grupuscul, exasperați de propriile lor insuccese, un eșalon de lupi tineri dornici să devină masculi alfa… De o parte, 23 de autori nemulțumiți de locul pe care-l ocupă, pe de alta, 2.600 de scriitori, unii dintre ei celebri… Las la o parte grosolănia acestei concepții zoologice despre societatea umană… Doi dintre cei mai vehemenți denigratori ai lui Nicolae Manolescu, căruia îi menționează în repetate rînduri vîrsta, cu o impolitețe nescuzabilă, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, sînt ei înșiși în vîrstă de peste 60 de ani. În loc să se pregătească de pensionare, se agită într-un mod infructuos și ridicol pentru a prelua conducerea Uniunii Scriitorilor. Se află în situația acelui șoricel care încearcă să posede o elefăntoaică…” Ah, voi, elefanți, și voi, sănii, voi, sănii…
N-am citat integral, că m-a pufnit rîsul. Și îngrijorarea: dacă, la vîrsta senectuții, am să mă tîmpesc și am să dau pe gură sau pe taste asemenea enormități? Se va găsi, oare, nu un șoricel obsedat, ci un om cu bun-simț să mă amendeze? Sau voi putea delira în voie?

Dragă dle Ștefănescu, v-ați prostit la bătrînețe. Spre deosebire de domnia-voastră, nu am menționat niciodată vîrsta venerabilului șef al USR. Nici eu, nici Cristian Teodorescu. În schimb, domnia-voastră faceți exact grosolănia pe care o incriminați. Cum să o caracterizez? Ramolisment? Rea-credință? Dezinformare? Un cuvînt pentru toate trei nu a fost, din păcate, inventat. O să vă răspund cu cuvintele unui regretat critic literar, fie-i țărîna ușoară: “situația dezastruoasă în care a ajuns revista (România literară), de cînd o conduceți de la Paris” (N.M., nota mea). Pe criticul mort la datorie îl chema, stupoare, ca pe dvs.: Alex Ștefănescu.

Acum, să revin la demonstranți și la scriitorii aflați în stradă. Ca un făcut, scriitorii numiți mai sus, demonstranții, fac parte din Grupul de Reformă a USR. Cum ar veni, strada contra Grindeanu și Iordache. Mă tem că v-au înlocuit cu un Codrin Ștefănescu, asudat, printre elefanți, lîngă mii de faxuri de susținere.

(370 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.