Home / Minireportaj / Engleza fără profesor de autoapărare

Engleza fără profesor de autoapărare

Zoom

În zilele de Paște și de Crăciun, Buzăul forfotește de tineri ca un oraș universitar, ca un hub european al inovației în IT și ca o capitală culturală a județului. Probabil că această efervescență intelectuală e de vină pentru mesajul pe care l-a pus pe gard un cetățean din oraș. ”In 3 seconds I make it to the gate”, scrie lângă poza unui câine. Și e cumva un avertisment care-ți redă încrederea în umanitate. Poate că omul care l-a scris nu vrea să-i fie spartă locuința, dar sigur are o părere bună despre hoți. Se așteaptă de la ei să știe engleză, să fie niște hoți studioși, pe care un mesaj banal, în română, i-ar jigni.

Adevărul e că nici n-am urmărit ce s-a mai întâmplat recent în oraș. Poate că Buzăul e terorizat de-o bandă de spărgători anglofoni, niște brute abile și agresive cu care nu poți să te-nțelegi decât dacă le vorbești în engleză. Altfel, se uită la tine cu gura căscată, ca Florentino Perez la Becali atunci când Becali îi vorbea de un sfert de oră în română fără translator, fără să-și dea seama că nu toți oamenii de pe planetă s-au născut în Pipera.

Oricum, avertismentul în engleză e o chestie păguboasă. E ca și cum polițiștii de la noi te-ar soma în franceză chiar înainte să tragă. Ca și cum i-ai cere un autograf lui Andrea Bocelli în limbajul semnelor sau ca și cum i-ai pune o întrebare Mariei Grapini în româna fără greșeli.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. „…in romana…”

    nu suna mai bine

    „…in romaneste…” ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.