Home / Istorie / Episcopul scuză mijloacele

Episcopul scuză mijloacele

Zoom

Înainte să fie patriarh, senator, regent și prim-ministru, Miron Cristea a fost publicist, teolog, antisemit, un pic antiromân și unionist. Plin de contradicții, de ambiții și de talent, Cristea n-a lăsat să-i scape nici o ocazie. A combinat scurtăturile vieții laice cu trambulina ortodoxă, a împletit materialismul cu predica și l-a constrîns pe Dumnezeu să-i dezvăluie cîteva din tehnicile diavolești.

Miron Cristea s-a născut la Toplița, în 1868, într-o familie greco-catolică, și a fost botezat Ilie de părinții lui țărani. A deprins de mic traiul multicultural din Transilvania, mai întîi la gimnaziul săsesc din Bistrița, apoi la gimnaziul grăniceresc din Năsăud și, în fine, la Institutul Teologic din Sibiu. În 1891 începe să studieze Literele și Filozofia la Budapesta, de unde se întoarce, patru ani mai tîrziu, cu un doctorat despre Eminescu. Pe durata lungii lui studenții publică sute de articole despre unitatea și emanciparea culturală a românilor.

Revenit la Sibiu, începe un urcuș metodic în ierarhia bisericească, de la secretar eparhial la consilier mitropolitan, apoi diacon, arhidiacon, ieromonah și protosinghel. Pînă să ajungă episcop, duce o impresionantă muncă de construcție a unor instituții publice și culturale, toate cu scopul de a-i ajuta românii din Ardeal să înțeleagă că granițele țării lor sînt mai largi. Din scaunul episcopiei Caransebeșului, a apărat școlile românești din Banat atunci cînd Budapesta a vrut să le desființeze. În același timp, natura sa duplicitară l-a făcut să condamne intrarea trupelor române în Transilvania, în 1916. Soldații munteni și moldoveni n-au fost făcuți doar „lupi îmbrăcați în piei de oi și amețiți de făgăduielile lui Iuda”, ci și „români ucigători de frați”.

Tot așa, cînd Banatul a fost ocupat de sîrbi, în 1918, episcopul Miron Cristea l-a pierdut din slujbe pe regele Carol al României și l-a pomenit, în schimb, pe Peter Karagheorghevici al Serbiei.

Cu toate astea, la 1 decembrie 1918, la Marea Adunare de la Alba Iulia, episcopul ortodox Miron Cristea s-a îmbrățișat cu episcopul unit Iuliu Hossu, în aclamațiile unei mulțimi fericite, gata să uite orice.

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.