Home / Ghidul călătoriilor de iarnă / Facă-se Savoia ta: bob, brînză și băutură

Facă-se Savoia ta: bob, brînză și băutură

Zoom

Regiunea Savoia din Franța e genul ăla de zonă care infirmă percepția stereotipă a lumii despre francezi, cum că aceștia ar fi niște fandosiți cu bonete, încrezuți care fumează cu port-țigarete, citesc poezie și beau vinuri la jde’ mii de euro sticla. Aici francezul e un om ursuz, făcut ca un cal de la urcat zilnic pe munte, cu fața tumefiată de la ger și băutură. Dacă Parisul a dat cîntăreții, pictorii și, în general, boemii Franței, Savoia l-a dat Austriei pe Eugen, omul care a clădit imperii.

În Savoia, Alpii se tolănesc și se lungesc mai ceva ca un teckel pe o canapea. Și cînd ai la dispoziție pîrtii cît să mergi din capitală pînă la Făgăraș și înapoi, n-ai altceva de făcut decît să schiezi, să te dai cu placa sau, dacă ești român și n-ai buget, cu celofanul sau capacul de veceu. Le Domaine des Trois Vallées are aproape 600 de kilometri de pîrtii, în cele trei mari stațiuni: Tigne, Val d’Isère și Les Menuires. Diferența de nivel pe unele pîrtii e cam cît media munților noștri. Cobori de la 3.200 de metri (pe ghețar) și ajungi la 1.300, aproape 2.000 de metri.

Și dacă ți-e frică să nu faci vreun Huidu pe pîrtie și ai nevoie de ceva mai special, la Albertville, unde în 1992 s-a desfășurat Olimpiada de iarnă, ai un parc olimpic întreg cu care să te distrezi. Poți să faci sanie, bob, ski-jump, patinaj artistic, patinaj viteză, triatlon și habar nu mai am care sînt restul sporturilor de iarnă.

Despre oameni, ce să zic? Aș vrea să am numai cuvinte de laudă, dar n-ai cum. Savoiarzii, ca mai toți francezii, sînt niște oameni destul de antisociali pînă ajung să te cunoască. Ca turist e puțin probabil să te bucuri de os­pitalitatea lor, dar dacă îți faci prieteni din zonă ești cîștigat pe vecie. Depășesc în loialitate prietenească și un cîine. Un cîine care bea extrem de mult, dacă ajută cu ceva imaginea. Cu ce-i poți a­tinge? Păi, în principiu, savoiarzii sînt foarte îndrăgostiți de zona lor, au aproape un naționalism, deci puteți să-ncepeți de-aici.

Cînd ajungeți în Savoia trebuie să încercați neapărat cîteva dintre felurile locale de mîncare. Spre deosebire de Paris, aici n-o să găsiți gastronomie moleculară, fructe de mare sau vrăjeli dintr-astea. Stilul de făcut mîncare al savoiarzilor e politically incorrect de gras, bogat, cu sosuri groase, brînzeturi și carne de porc cît cuprinde. De exemplu, La Tartiflette e o rețetă locală ca un fel de tocană cu cartofi, bacon, ceapă și mai ales brînza lor unică, Reblochon-ul, pe care o bagi la cuptor. Alt dezmăț cărnos ar fi Les Diots, niște cîrnați de porc fierți în vin roșu cu ceapă și serviți cu niște Crozets, un fel de paste care merg foarte bine cu cîrnații de mai sus.

  

Nu uitați că Savoia e și capitala brînzeturilor. Trebuie încercate felurile lor de brînză, măcar ca să ai un pretext să servești și vinul. Tomme-ul, Le Fromage d’Abon­dance și Reblochon-ul (pe care poți s-o bagi la cuptor și să faci din ea Reblonchonnade) sînt trei dintre cele mai populare pe-aco­lo. Și pentru că am bătut un apro­po nefinuț despre vinuri și băutură: ca orice popor de pe lumea asta, savoiarzii au și ei versiunea lor de pălincă, făcută din prune, struguri și alte fructe, numită Gnolle. Numai că ei sînt ceva mai aventuroși și duc toată treaba mai departe, cînd te servesc cu o cană de lemn de La Grolle: o combinație de Gnolle, cafea și zeamă de lămîi și portocale.

Toată distracția în Alpi nu-i ieftină. Cea mai simplă cale să ajungeți acolo ar fi printr-un zbor direct către Torino, care e la vreo 70 de kilometri de cele trei mari stațiuni. Biletul dus-întors pentru o persoană, luat din timp, ar putea să coste și sub 100 de euro, ceea ce e destul de rezonabil, în măsura în care găsiți loc în perioada sărbătorilor de iarnă. În decembrie, hotelurile practică prețuri de sezon și o cameră dublă la un hotel de 3 stele n-are cum să fie sub 100 de euro decît în beci sau într-o crevasă din ghețar. Mîncarea e o altă problemă, mai ales în Les Trois Vallées. Cu cît urci mai sus cu telecabina, cu atît mai scumpe și mai de fițe sînt restaurantele și cu atît mai puține sînt locurile de unde poți să-ți iei o gustare simplă. În perioada de maximă înghesuială chiar trebuie să-ți faci rezervare pentru prînz odată cu camera.

Unii zic că e cea mai bună regiune de schi din Europa. Nu știu cine-s ăia care zic asta, dar cînd ai nevoie de măcar o săptămînă de schi intens ca să te dai pe toate pîrtiile, parcă îți vine să-i crezi.

(143 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.