Home / Serial killer / Fargo, un Twin Peaks în stil Tarantino

Fargo, un Twin Peaks în stil Tarantino

Zoom

Acum trei ani, Noah Howley a avut interesanta idee de a continua să brodeze o poveste pe premisele setate de Fargo, multipremiata peliculă a fraților Coen apărută în 1996, și astfel s-a născut serialul omonim difuzat de FX. Deși acțiunea și personajele sînt diferite de la un sezon la altul, atmosfera generală se păstrează intactă: exact ca în filmul original, viața tihnită a unei localități de provincie americane este tulburată de cîteva crime întîmplate în niște circumstanțe foarte ciudate.

După ce în primele sezoane firul narativ urmărește un criminal sociopat în trecere printr-un orășel din Minnesota care-și găsește de ucenic un consultant de asigurări plin de frustrări domestice sau un cuplu sinistru coafeză-măcelar care se trezește ciopîrțind victima accidentului lor de circulație, în cel de-al treilea, ajuns deja la penultimul episod, acțiunea se desfășoară tot în Minnesota, iar personajele sînt la fel de diverse: doi frați gemeni, un rege al parcărilor locale care a făcut greșeala să se împrumute de la un cămătar nemilos interesat să spele bani prin firma lui și un polițist de supravegheri condiționate îndrăgostit de infractoarea aflată sub controlul său, un junkie șantajat să fure un timbru valoros care încurcă localitățile, dă spargerea la o adresă greșită și moare strivit de un aparat de aer condiționat ajutat să cadă de la etaj, o polițistă zeloasă, supermotivată să rezolve moartea tatălui său vitreg, sufocat după ce i s-au lipit cu adeziv nările și gura. Povestea e amplă, personajele se intersectează brusc, există o rețea de conexiuni între toate situațiile, iar lucrurile sînt mult mai complicate decît par pentru toată lumea, în special pentru frații Stussy (da, exact ca în Stasi, securitatea comunistă est-germană).

Intens și provocator, Fargo creează universul său de crime accidentale, în care tema principală e psiho-sociologia locuitorului de orășel american, ca în Twin Peaks, cu un stil cinematografic, o muzică și o violență cu tentă filozofică à la Tarantino. E ca și cum Laura Palmer ar fi fost ucisă din greșeală de un hoț interesat de banii ei de alocație, dar cu mai mult sînge în cadru.

Fargo, 2014- , comedie neagră despre oameni obișnuiți puși în situații neobișnuite, creat de Noah Howley, difuzat de FX.

(497 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. La noi e difuzat de AMC.

  2. Domnu’ Grig,
    Poate ne spuneți și cum prindeți postul FX, ca nu cred că îl avem în grilă. Altfel, ce formă legala de a vedea Fargo aveți? Stima și respect!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.