Home / Destinaţie / Fenomenul „Moldoveanu”

Fenomenul „Moldoveanu”

Zoom

Trei angoase am și eu, ca tot omul („Aller guten Dingen sind drei”): mi-e frică de tineret, de Europa și de vinerile-n care n-am bani de bere. Vinerile, ca vinerile, dar când tineretul își dă mâna cu Europa iese prăpădenie, iar eu degeaba urlu ca șacalu-n pustiu, că nu m-aude nimeni, și cine m-aude râde, nu mă ia în serios. Până o să moară cineva, dar atunci o să fie prea târziu; degeaba o să-l citeze lumea pe Cassăndrucul ăla de la Cațavencii, că bietul mort de la groapă n-o să se mai întoarcă. Sau moartă. Sau morți, n-am de unde să știu!

Să mă explic: ca oricărui boșorog de dinainte de ’89, și mie mi se pare că tineretul este superficial (1) și manipulabil (2). Dacă alături 1 și 2, îți dă Fenomenul „Moldoveanu”, cum mi-a dat mie acum, și te ia cu sughiț: se pare c-ar fi existat o suită de reportaje TV, difuzate pe nu știu ce canal, și într-unul din episoade s-a spus că pe Valea Rea poți ajunge cu mașina sub vârful Viștea Mare, de unde n-ai decât să treci Cioaca Moldoveanului și gata, ești pe Moldoveanu. Precizez că ceea ce afirma reporterul respectiv este riguros exact. Ceea ce n-a prevăzut el, însă, este modul cum a folosit publicul această informație: pleacă tineretul la patru dimineața din București, începe ascensiunea la 11, se trage-n poze la orele 14 („Pisi, sunt pe Moldoveanu”), le urcă pe net și se-ntoarce la București în aceeași zi, ca să prindă și bairamul din club. Nu credeți? Căutați pe YouTube „Traseu in Fagaras: Stana Burnei – Caldarea Galbena – Varful Moldoveanu – Valea Rea – Stana Burnei” (am lăsat intenționat fără diacritice, ca să fie clar c-am luat cu copy/paste) și veți vedea despre ce vorbesc; sau orice altă căutare, că sunt deja câteva zeci de filmulețe încărcate și nebunia abia a-nceput.

Consecințe: traficul pe Valea Rea îl bate lejer p-ăla din Militari; în sine, Valea Rea este o imensă parcare în fiecare zi de sâmbătă, coloanele de mașini de pe-o parte și alta se întind literalmente pe kilometri întregi, stâna nu mai e o stână, e-un mic orășel în dezvoltare exponențială, iar săracul Burnei trebuie să se fi spânzurat de mult; pe traseu se merge pionierește, fiecare cu nasul în ceafa ăluia din față, c-altfel n-are cum; se așteaptă zeci de minute la urcare pe Viștea Mare, alte zeci se așteaptă pe Cioaca Moldoveanului, iar pe vârful propriu-zis sunt liste (spiski), ca la cozile din Uniunea Sovietică, pentru fotografierea cu monumentul și cu drapelul; se socializează la greu, se agață, se leagă nobile sentimente („Hopa sus, năzdrăvano”, „Ia mâna de pe bucă, porcule” etc.), având în vedere că echipamentul domnișoarelor e deseori compus din săndăluțe, bermude și maieuț, iar dotarea tinerilor domni se rezumă la cuțitul „Rambo” și cheile de la BMW.

Încă nu s-a întâmplat. Încă n-a venit o ceață neașteptată, o grindină de vară, o ploaie cu fulgere ca la 2.500 de metri altitudine, dar va veni. Nu știu când, dar se va-ntâmpla-ntr-o sâmbătă și-o să fie prăpăd. Lasă, că vedem la știri!

Și ce-are Europa cu „româneasca” asta? Păi, are. Că tineretul e manipulabil, nu cum vor politicienii, e manipulabil cum vrea el, își ia modelele de unde are chef: pe vârful Triglav, în Alpii Sloveni, nu este exact la fel (n-am fost, mi-au povestit băieții, mi-au arătat poze, m-am închinat), ci este mult mai rău, că Triglavul este o vedetă europeană, nu ca Moldoveanul nostru. Acolo e mult mai multă lume, fetele-s încă mai dezbrăcate, iar pe vârf sunt întreprinzători cu sucuri, suveniruri, tricouri, șepci și bere. Fenomenul Arsenie Boca? Poate, dar nu de-ăla-i frânge grija pe cititorii acestei reviste. Fenomenul „Moldoveanu”? Vai, da.

(221 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Ați uitat de oltenii ambițioși care au convingerea ca Fagarasii sunt ai lor! Iar unui ardelean sigur nu i se năzare intr- o sambata sa se cațere pe Moldoveanu…El își pregătește „cucerirea” pe îndelete și tot asa îl și abordează…În ce privește aroganța, nu mi se pare o meteahna ardeleneasca

  2. Ne facem singuri „bosorogi dinainte de ’89” ? Bosorogi sunt la creier āstia de dupā ’89 care au implantat cip-ul cu programul de libertate anarhicā.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.